Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГДК "Борис Христов" трябваше да е дом на операта

Председателят на Регионалната Камара на  архитектите в Пловдиви арх. Петко Костадинов коментира за Радио Пловдив решението на Архитектурния съвет, с което архитектите се обявиха против  идеята за построяването на  нова сграда на Операта на мястото на бившия Партиен дом.

Той обясни, че на проведения съвет на 23 юли са присъствали малко членове на камарата,  като 20 човека са подкрепили декларацията, 2- ма са били против, а лично той  е гласувал "въздържал се". По думите му има решение  на общото събрание на регионалната колегия и всички решения на Архитектурния съвет  се афишират като официални решения. Точно поради тази причина декларацията е представена в общинския съвет като позиця на Камарата на архитектите в Пловдив. 

Архитект Костадинов е категориечн, че  сградата на партийния дом трябва да се запази.

Като основание и пример за това той цитира изказване на свой колега по време на дискусията.

По време, когато  в България е наложен сталинския стил на строителство на обществени сгради, на неокласицизъм на строителство на обществени сгради, какъвто е примера и с Партийния дом в София,  Тримонциум и други сгради,  тези архитекти имаха мъжеството да направят една съвременна сграда, която е в духа на  „Баухаус“ , една школа,  която се разви през 30-те години в Германия, а по-късно се пренася и в САЩ. Тези четирима архитекти имаха мъжеството да сменят модела на партийното строителство. Това е една сграда, която е уникална за времето си , за 60 години със своята съвременна визия. Тя трябва да остане като свидетелство на времето и като част от многопластовата архитектурна история на Пловдив, обясни архитект Костадинов

По думите му сградата  действително се нуждае от укрепване за да продължи да осъществява функциите си. Въпрос на решение на общинския съвет е дали тази сграда  ще продължи да съществува.

Архитектът обясни, че терена е малък и доста "притеснен". Положителното е, че пред терена от 3500 км.метра е площада  и е възможно да се направи опера на това място с пространство.

  Технически е възмоно, макар и с доста компромиси да се направи сграда за нуждите на една опера. Най-тежкият проблем обаче е археологията. В момента, в който започнат изопните работи ще изкочат старините, които ще забавят с десетиетия  строителство на която и да е друга сграда, посочи Костадинов.

Според него най-доброто място за построяване на сграда е първа палата в  Панаира.  Друго место е щаба на армията, заедно с прагинга до южната страна на Пешеходния мост. Възможен е и вариантът с изнасяне на строителството към терен на Братската могила. Фондацията е определила 7-8 места.

На практика тази функция -Дом на пловдивската опера трябваше  да изпълни културния  дом "Борис Христов",за който бяха похарчени около 26 милона лева. Аз смятам, че това е едно огромно престъпление. Да похарчиш толкова пари и да не създадеш условия за постановки на операта. И се учудвам защо досега прокуратурата  не се е занимала с хора, свързани с тази огромна далавера. Включително и кметове, които са били през този период. Това е нещо, което трябваше да реши въпросът на операта. Този дом, защото тетърът има свой дом.  За какво служи културният дом "Борис Христов" питам аз, ако не за опера?, коментира архитект Костадинов

Спроед него обаче, технически това е невъзможно в момента.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна