Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво би казал Юнг за Стенли Кубрик

БНР Новини
Карл Густав Юнг (вляво) и Стенли Кубрик
Снимка: wikipedia

Какво би казал Карл Густав Юнг за Стенли Кубрик – за това в деня на рождението на психоаналитика и на режисьора говорим с Александър Христов от редакция „Радиотеатър“ на програма Христо Ботев.

Юнг, роден в края на XX в., е починал през 1961 г. в Швейцария, по времето, в което роденият в края на 20-те в САЩ, но живял след 71 година основно във Великобритания, Стенли Кубрик вече е направил 5 филма, но все още е далеч от вечните си филми. Близо ли е обаче до някои от концепциите на Юнг, се питаме в „Нашият ден“.

И още: Швейцарският изследовател на психиката прави редица открития, които днес са дълбоко вкоренени в модерната култура. Юнг първи използва термините екстроверт и интроверт. Заедно с Фройд, Юнг е сред първите, които заговарят за странния свят на несъзнаваното. Също така Юнг изковава значението на думи като: персона – маската, която крие истинската личност и синхроничност – изпълнени със смисъл съвпадения. Една от основните идеи на Юнг е тази за колективното несъзнавано. Той е убеден, че съществува нещо като универсален фонд, който генерира архетипни образи и символи, манифестиращи се в различни точки на време-пространството. Така Юнг обяснява голямото символно и митологично сходство между различни култури, които не са били в достъп една с друга. Ако повтаряща се тема в работите на Стенли Кубрик е нехуманното отношение на човек към човека, как начина, по който ни кара да видим това отношение, сякаш съхранено с поколения назад, препраща към колективното несъзнавано?

Отговора чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна