Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жилищната стратегия въвежда механизми за обезщетение при събаряне на опасни сгради

Снимка: БГНЕС

Обмисля се създаването на лицензионен режим за фирмите, които предоставят услуги за управлението на етажната собственост. На този етап контролът върху тези фирми е изключително минимален, а е необходимо въвеждането на административен контрол. Това каза в интервю за предаването "12+3" заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Тя коментира темата за жилищната стратегия и припомни, че вече е забранено самостоятелното енергийно обновяване на отделни жилища чрез поставяне на външна топлоизолация.

"Тук ключовото е да говорим не само затова, че трябва да бъдат задължени собствениците да обновяват фасадите. Всъщност по-важното е, че много голяма част от тези жилища са в края на своята техническа годност съгласно правилата, при които са били изграждани, и важното е да се установи ясно дали могат да продължат да бъдат експлоатирани и при какви условия. Припомням, че в законодателството беше забранено самостоятелното енергийно обновяване на отделни жилищни единици и това следва да се извършва за цяла сграда."

Ще има събаряне на сгради, които вече са опасни за обитаване, уточни Крумова:

"Разбира се, че трябва да има събаряне, когато не са технически годни сградите и са опасни за обитателите, но въпросът е не в събарянето. Въпросът е в това как се гарантира, че хората, които имат жилища в тази сграда, която принудително трябва да бъде съборена, по един или друг начин ще могат да имат друго жилище. Този ключов въпрос не може да стане само с участие на държавата или общината. Тук трябва да се търси активно съдействие и сътрудничество с частния сектор и с браншовите организации. Говорим за един свободен пазар - на недвижимите имоти. Нашата задача и амбиция с националната жилищна стратегия определено не е да правим този пазар регулиран и да въвеждаме някакви социални цени. По-скоро идеята и задачата ни с националната жилищна стратегия е да въведем такива механизми, които по един или друг начин да насърчават определен тип поведение от страна на участниците на този пазар. Така или иначе идеята е не да въвеждаме регулирани цени. Напротив - идеята е да въведем механизми за прозрачност на пазара, и другото, което е заложено, са възможностите за определени облекчения за лица, които предоставят собствените си жилища при облекчени условия на социално уязвими групи."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна