Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамид Хамид: Бих оценил дейността на този парламент като пълен провал

Хамид Хамид
Снимка: БГНЕС

"Оценката колко е заслужена почивката на народните представители дават избирателите. От начина, по който ще ни изпратят, можем да си направим изводите, че някой не си е свършил работата".Това каза за предаването  „Преди всички“ по „Хоризонт“ депутатът от ДПС Хамид Хамид по повод намерението на протестиращите пред парламента майки на деца с увреждания да изпратят депутатите след последния им работен ден в тази парламентарна сесия с гумени играчки. Той сподели:

„Правителството осъществява социалната политика. Да се прехвърля всеки горещ картоф на парламента - това стана практика в България. Абсолютно всеки проблем, който повдигат хората, с елегантен пас от страна на някой министър, вицепремиер или премиер се прехвърля на парламента“.

Въпреки че основен акцент в изминалия политически сезон е било европредседателството на България, изненадата в него, според Хамид, е дошла от управляващите, които „ежедневно генерираха скандал след скандал“:

„Председателството отмина. Остана горчивият привкус на големите очаквания, които бяха предварително дадени и които, естествено, нямаше как да бъдат реализирани при едно рутинно председателството. България не успя да постави своите стратегически цели и не успя да извлече полза от това“.

Правителство е положило огромни усилия за интеграцията на Македония в НАТО, а български представители не са били поканени на подписването на договора между Заев и Ципрас, изтъкна той. Хамид разкритикува и честите законодателни промени в края на политическия сезон:

„В парламента се внасяха, оттегляха, изменяха закони с изцяло лобистки характер. Чуваха се обвинения между членовете на коалицията в лобизъм. Те продължават и отекват със страшна сила в обществото. Парламентът успя между скандалите да приеме няколко добри закона, но това е всичко. Бих оценил дейността на този парламент като пълен провал“.

Като добър закон той определи промените в Административно-процесуалния кодекс, които внасят сериозна реформа в административното правораздаване и поправките в Гражданско-процесуалния кодекс в същата посока. Хамид отново изрази убеждение, че не е било нужно националисти да влизат в управлението на страната и изтъкна, че „пътищата водят към тях“, когато се проследи кой внася лобистките законопроекти. Последното президентско вето, което първи път мина, според Хамид, няма да промени нещо в атмосферата в парламента. Законът е бил приет „на принципа проба-грешка“, по който работи правителството, обясни той.

"Края на сегашния политически сезон несъмнено вещае гореща есен", коментира той. Законът „Пеевски“ също ще остане за есента.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна