Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вл. Горанов: Моделът за финансиране на БНР и БНТ от фонд „Радио и телевизия“ е неприложим на практика

Снимка: БГНЕС

Моделът за финансиране на БНР и БНТ от фонд „Радио и телевизия“ е неприложим на практика, обяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.

Предвиденият модел за финансиране на радио и телевизионната дейност чрез заплащане на месечна такса, въз основа на всеки регистриран електромер, до момента не е намерил реализация, а и при първоначалната законодателна инициатива, според мен, не е бил добре обмислен“.

От БСП се съгласиха, че законът за попълване на фонд „Радио и телевизия" не е добре направен и предложиха дебат за финансирането на обществените медии.

Или да започнем да обмисляме заедно и със заинтересованите лица други писти за собствено финансиране", каза Крум Зарков.

Една от възможностите е либерализиране на модела за финансиране чрез реклама. Министър Горанов се съгласи на такъв дебат, но предупреди:

Трябва обаче да се има предвид и да се заяви отсега, че няма да е лесно изцяло субсидията от държавния бюджет да бъде заменена с такси, които се събират на друг принцип, дотолкова - доколкото общият размер на субсидията за двете медии надхвърля 100 милиона. Такъв ресурс, ако тръгне да се събира през такси, означава значителен, допълнителен ресурс да се иззема от потребителите на подобен тип услуга“. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.