Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найсан Рафати: Възможна е ескалация на израелско-иранските сблъсъци на сирийска територия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рискът от по-мащабен израелско-ирански сблъсък на сирийска територия е висок след пораженията на сирийските бунтовници на границата с анексираните от Израел Голански възвишения. Това смята Найсан Рафати от неправителствената организация Международна кризисна група (International Crisis Group).

В интервю за предаването „Събота 150“ на „Хоризонт“ той коментира условията за възстановяване на Сирия във връзка с плана на Русия за репатриране на бежанците в страната.

„През последните месеци Израел предприема все по-често военни удари срещу ирански бази в Сирия, затова въпросът е, сега, когато режимът завзема териториите до границата, дали проиранските сили ще предпочетат да стоят по-далеч или да се приближат до израелските позиции. Тревожното е, че даже и двете страни да не търсят целенасочено сблъсък, ситуацията е толкова напрегната, че може да се стигне до нежелана ескалация“, посочи Рафати.

Според анализатора заканите на иранския президент Хасан Рохани, че ще затвори един от основните маршрути за петролните танкери - Ормузкия проток, не бива да бъдат приемани сериозно на този етап.

„Трябва да видим в каква степен Иран ще успее да запази експорта си, след като през ноември влязат в сила американските санкции върху петролния сектор. Техеран също няма да може да изнася, ако протокът бъде затворен. Едва ли ще се реши да осъществи заплахата си, освен ако не бъде притиснат от санкциите. На този етап обаче тази заплаха е само реторична. Ако затвори Ормуз сега, Техеран ще стреля в собствения си крак“, каза експертът.

Напоследък американският президент Доналд Тръмп поднесе доста изненади - започна разведряване със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, сключи „примирие“ в търговската война с Европа. Преди дни Тръмп отправи поредните закани по адрес на Техеран, но веднага след това добави, че е готов да сключи „истинско споразумение“ с иранците за ядрената им програма.

Според Рафати обаче иранският проблем е доста различен от севернокорейския и е трудно да се предвиди дали и кога Вашингтон и Техеран ще се помирят.

„За разлика отпреди, много от американските съюзници в Европа и Азия не са изцяло убедени в политиката на Вашингтон. Те все още държат на ядрената сделка от 2015 година. За тях тя е успешна, защото спря иранската ядрена програма. Много чужди компании се оттеглиха от Иран или се канят да го направят, но за иранците все още е приоритет да изчакат да разберат какво могат да получат от преговорите с европейците, а също от китайците и индийците“, каза той.

Иран много трудно ще се съгласи на преговори сега, защото ще изглежда, че се поддава на американския натиск, смята Найсан Рафати:

„През последните дни станахме свидетели на изостряне на реториката - както на коментарите в Туитър на президента Тръмп, така и на изявленията на върховния лидер и на президента на Иран. Не мисля, че на този етап някоя от двете страни се стреми умишлено към сблъсък, но въпросите, по които имат разногласия в целия регион са толкова много, а каналите за комуникация помежду им - толкова малко, че вероятността от неочаквана ескалация със сигурност е налице. Да се надяваме, че вратите за преговори ще останат отворени, но в този момент изглежда, че и двете страни се окопават и изчакват коя първа ще сгреши“, каза Рафати.

Цялото интервю с Найсан Рафати можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна