Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посетителите на фестивала на планинарското кино:

Частица от духа на Петър Атанасов завинаги ще остане в Банско

Снимка: БГНЕС




Лятната филмомания, която представя 12-те най-добри филма от 17-я  Световен фестивал на планинарското кино, накара много хора да съобразят лятната си почивка с  дните на културното събитие.  За първи път от 13 години насам обаче събитието, което събира хиляди почитатели в планинския курорт Банско, се разказва без Петър Атанасов. Силните сюжети на филмите, които продължават да докосват до най- непристъпните и престъпно красиви места на планетата, не успяват да скрият тъгата по легендарния алпинист, който в продължение на  30 години разказваше за този спорт и за  планината  като усещане за живот.  

Атанасов е част от историята не само на българския, а и на полския алпинизъм. Скромният човек с дълбоко нескромни мечти не се възгордя и за миг, когато през 2011 президентът на Полша го удостои с Офицерски кръст на Ордена за заслуги  към държавата  и така подреди нашия сънародник до кралицата на Великобритания.  

Частица от духа на  Атанасов  завинаги ще остане  в Банско, коментират хората от града, дошли да гледат прожекциите. Част от тях споделиха, че се замислят да се присъединят към планинска експедиция, а други - че трябва да има повече планинарски филми. 

Пепи, както приятелите наричаха Атанасов, остави наследство, което ще продължи да вълнува, да ни помага да останем човеци, да имаме привилегията да мечтаем. Мъката на близките му сякаш беше по-силна заради осезаемото присъствие на духа му на фестивала, чието тазгодишно издание е посветено на него.   

Ще го запомним с широката му усмивка и с това, че всичко, което правеше, беше без корист - казва за него легендата в родния алпинизъм Николай Петков. Интервю с него можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна