Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петя Буюклиева ще пее на откриването на 21-вия Международен джаз фестивал в Банско

БНР Новини
Снимка: Международен джаз фестивал в Банско

21-вият Международен джаз фестивал в Банско се открива с концерт на Петя Буюклиева и Биг бенд Благоевград. Петя Буюклиева е поп певица, но има в репертоара си и много джазови мелодии. Преди няколко месеца Петя направи страхотен концерт с Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев. Именно той предложи да повторят съвместния им концерт на Джаз феста в Банско.   

След Петя Буюклиева на сцената на централния площад в гр. Банско ще излезе италианската звезда Киара Панкалди. Тя е родена в Болоня и от 10-годишна свири на пиано и пее. Завършва антропология и консерваторията в родния си град със специалност джаз. Посещава майсторски класове на именити музиканти, изявява се на престижни джаз фестивали в родината си и по света, сътрудничи с известни изпълнители. Последният ѝ засега албум е записан с триото Сайръс Честнът – пиано, Джон Уебър – бас, и Джо Фарнсуърт – барабани. Изданието на холандската фирма Challenge Records е отличено като най-добър вокален джаз албум на 2015 г. от японското списание "Джаз критик мегъзин".

Chiara Pancaldi
Вечерта ще завърши с изпълнения на българската формация „Дърти Пърчис“. Групата е основана през 1995 г. от Христослав Галилеев-Гальо като формация към клуб Swinging Hall. От създаването до момента в нея са свирили над 20 известни български музиканти. В началото изпълнителите търсят блус звучене. С включването на вокалистите Амалия и Емил Минчев, както и на Иван Лечев, соло китара и цигулка, бендът се пренасочва към фънк и соул звучене. Наред с редовните си клубни изяви, „Дърти Пърчис“ изнасят концерти на български и международни сцени, като групата е отличена с първа награда за песен на конкурса „Златна пролет“ на БНР. В Банско на сцената като солистка на групата ще излезе Амалия.

Dirty purchese

Тук можете да видите кои  концерти от Международния джаз фестивал в Банско можете да чуете в ефира на програма "Христо Ботев".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени