Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хоризонт за вас" кани слушателите от Видин да участват на живо и да зададат въпроси на кмета си

| обновено на 03.08.18 в 13:29
Снимка: Нора Йоцова

Всички жители на Видин могат да дойдат до 14.00 часа в парка зад Съдебната палата, където има микрофони на Радио Видин и да се включат в предаването "Хоризонт за вас", което днес се излъчва от крайдунавския град. Предаването гостува на Радио Видин и се излъчва и на неговите честоти. Кметът на областния град ще гостува в предаването от 14.30 ч. Въпроси и мнения могат да се оставят и на ефирните телефони 094/69-17-17 и 094/69-17-18.

Хората вече отправиха въпроси за ремонта на централната градска част в града и регулирането на движението. Състоянието на Стамбол капия -емблематична сграда в града, също е повод за недоволство. Анкетирани слушатели се оплакаха от безработицата, принудила повечето младите да емигрират. Чистотата също е проблем според повечето хора. Данните на институциите обаче се разминават с позицията на хората. 13,8 процента е равнището на безработица за област Видин през месец юни. Най-много са безработните в Белоградчишко, където без доходи са над 30% от работоспособното население, следвани от Кула със 17%. За Видин процентът на хората без работа е под 10, оповести Виолета Генчева - директор на Бюрото по труда във Видин. Тя отчете, че безработицата в областта е намаляла драстично през последните години.

Регистрираните мъже и жени са почти поравно. Около 8% са младежите до 29 години, а повече от половината регистрирани безработни са без работа повече от една година. Постъпилите на работа през юни са 330.

Проблем за видинчани и до днес обаче остава закритият и ликвидиран промишлен мастодонт "Видахим", който престана да функционира окончателно преди 3 години. Заводът за режещи инструменти с пазари по целия свят, който затвори врати през 2000 година, също е повод за носталгия. Днес във Видин големи предприятия няма. На минимални обороти работи заводът за помпи, където се трудят около 100 души. Има и няколко предприятия в сферата на леката промишленост, а останалото население е заето предимно в сферите на услугите и търговията. Млади хора споделиха, че работа има, но заплащането е близо до минималното за страната.

Пламен Димитров, който представлява читалището в село Антимово и се занимава с хлебопроизводство, обаче е на мнение, че безработицата не е толкова голяма:

"Хората ги научиха да не се трудят. Има много обяви за работа, но никой не иска да работи. Всеки би искал някаква работа, в която да седи, нищо да не върши, ама да взима 1000 лева. Съдя по това, че дори вкъщи, на село, като отидеш да викнеш някой да ти свърши нещо и му предложиш 20 лева за половин час, за да ти изхвърли боклук, взимаш му и цигари, и го храниш, и го поиш, а той казва, че не ще. Значи, щом не ще, не вярвам, че има безработица. Винаги разчитаме някой да дойде да ни помогне, да дойде да ни оправи. Специално на нашия край лоша шега изигра тази търговия, която се провеждаше със Сърбия. Ние си мислехме, едва ли не, че вечно ще живеем от спекулата - ще продаваме кофи и легени в Сърбия, ще правим парички и ще се оправяме. /…/ Единственото, според мен, което ни куца, е, че на нас ни трябват хубави пътища, които да ни свързват с вътрешността на страната. /.../ Бил съм в Румъния в техните села 80% от населението са роми, но знаете ли каква е разликата - при тях във всеки един двор има седем оранжерии и от 7-годишен той е научен на труд и работи, и се труди. А нашите им дай да търсят помощи, все недоволстват, все нещо им е виновно, ако може някаква далаверка да направим. Така се научихме всички да разчитаме - ако може по някакъв начин от държавата. Тая държава не може вечно само да дава".

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени