Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима от пострадалите български ученици в Болоня остават за болнично лечение

Най-тежко пострадалото момче е в болница в Чезена, няма опасност за живота му

| обновено на 07.08.18 в 12:16
4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима от пострадалите български ученици остават за болнично лечение в Болоня, след като вчера група младежи от Професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в град Силистра попаднаха в периметъра на взривната вълна в италианския град Болоня при експлозията на камион-цистерна. Днес с тях се срещна  българският консул в Милано Росен Руфев, който по-късно ще посети и по-тежко пострадалия ученик, настанен в болницата в град Чезена.

Общо 7 са пострадалите български ученици при вчерашния взрив на камион-цистерна в италианския град Болоня. По-късно днес се очаква двама от пострадалите младежи също да бъдат изписани, съобщи за "Хоризонт" консулът ни в Милано Росен Руфев, който е разговарял и с вече изписаните след преглед четири деца, които са с леки обгаряния на краката и ръцете. Руфев е посетил учениците в общежитието, където са настанени, което се намира само на 500 метра от мястото на експлозията. Днес ще стане ясно колко дълго ще продължи възстановяването на ученика, който е получил по-тежки изгаряния на краката:

"Надяваме се много бързо да излязат от психологическия шок, които са получили".

От Регионалното управление по образованието в Силистра ще извършат проверка дали при организирането на пътуването на групата от ученици не са допуснати организационни пропуски. 

По думите на Марин Ботев, изпълняващ длъжността началник на Регионалното управление по образованието в Силистра, от експлозията на магистралата в Болоня са пострадали шест ученици от Професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в град Силистра, пристигнали в Италия на 2-и август на учебна практика. Двама от тях вече са изписани, другите четирима са в настанени в три различни болници за лечение и допълнителни изследвания. За учебния стаж в Болоня са пристигнали общо 20 ученици от 11-и и 12-и клас.

Осем ученици са се придвижвали към местен маркет за покупки, когато се случва взривът. От взривната вълна са били засегнати шестима от младежите, другите двама са се върнали в общежитието, в което е била настанена групата, поясни Ботев. Две от шестте деца са били прегледани и превързани вчера, днес само ще им бъдат сменени превръзките. Пред "Хоризонт" изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление по образованието в Силистра заяви, че не вижда проблем в това, че учениците, които са в 11-и и 12-и клас, са се движили непридружени до близък до общежитието им магазин, когато се оказали в района на силната експлозия:

"Все пак това са едни пълнолетни деца и не е необходимо, когато се придвижват до най-близкия маркет, да бъдат организирани". 

Най-тежко пострадалото момче с обгаряния на долните крайници е настанено в болница в Чезена. Няма опасност за живота му, но вероятно ще се наложи да остане за по-дълго лечение, уточни в предаването "Преди всички" генералният консул на България в Милано Росен Руфев. "За съжаление те са се оказали в зоната на тежкия силен взрив, който буквално унищожи част от магистралата. Имаше пропадане на магистралата. Зоната на взрива е близо до летището и целият трафик е бил блокиран", разказа още Руфев. 

Експлозията на магистралата край квартала "Борго Панигале" на Болоня стана, след като цистерна с възпламенителен товар връхлетя върху редица от спрели превозни средства. Взривът беше последван от още по-мощна експлозия, от която се срути част от моста на магистралата. Възпламениха се автомобилите на представителни магазини за продажба на коли, ударната вълна изпочупи прозорците на жилища и магазини, а хората бяха евакуирани.  

Премиерът на Италия Джузепе Конте направи визита на най-пострадалите от обгарянията в резултат на експлозията. Това са полицай, участвал в спасителните операции, и българският ученик от Силистра. И двамата са в болницата в Чезена. От там Конте се отправи към Болоня, където в болниците са останалите потърпевши.
Двете деца, настанени в болницата „Бел Ария” в Болоня за извършване на пластични операции, е възможно да бъдат изписани до края на деня. Друг ученик е приет в болницата в Сан Джовани ин Персичето край Болоня и също се очаква да бъде изписан. 
Загиналият при експлозията е 42-годишният шофьор на цистерната. Ранени са над 70 души. 

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с родителите на учениците и с придружаващите ги учители. Допълнителна информация може да бъде получена на дежурния телефон на Генералното ни консулство: 00393337826043.

Още детайли по темата чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна