Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци работят в разкопките на крепостта Ряховец, за да получат история

С финансиране от 38 хиляди лева тазгодишното археологическо лято има в актива си близо 300 находки

Към крепостта Ряховец има детска археологическа школа.
Снимка: Здравка Маслянкова

Близо 300 находки бяха открити по време на тазгодишните археологическите разкопки в крепостта Ряховец край Горна Оряховица. Над 30 деца като доброволци се включиха в разкриването и почистването на късноримски и средновековни монети, накити, предмети от въоръжението и множество керамични фрагменти от Античността и Средновековието. 

Тази година археологическият екип разполагаше с 38 000 лв. за проучване на крепостта. За поредна година Община Горна Оряховица подпомогна дейността на археолозите с отпуснати 20 000 лева от общинския бюджет. Останалите средства бяха осигурени от Министерство на културата, което отпусна 13 000 лв., и от Националния исторически музей, който финансира проучванията с 5000 лв.

Крепостта Ряховец се намира на 7 км северно от Велико Търново и на 3 км от Горна Оряховица. Разположена е върху възвишение, което е естествено защитено от изток, юг и запад от скалисти масиви с височина до 30 метра. Северно от крепостта е долината на река Янтра след пролома Дервент.

За четвърти сезон в крепостта работят археолозите Илиян Петракиев от Великотърновския историческия музей и Мая Иванова от музея в Горна Оряховица:

"Продължихме проучванията на няколко средновековни жилища. Отворихме нови площи, където също попаднахме на няколко жилища. Продължихме проучванията и при участъци от северната порта. Идеята е да проучим пластовете от по-ранните периоди - Раннобронзовата и Ранножелязната епоха."  

Това лято бяха разкрити много керамични фрагменти, както и около 200 късноантични и средновековни монети. Сред находките са части от въоръжение, фрагменти от стрели и накити. За трета година в археологическите разкопки като доброволци се включиха 30 ученици от Горна Оряховица и Велико Търново. След двугодишен курс за екскурзовод, провокирана от увлечението си към историята, Йоана Катрева от 12 клас в Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ това лято е доброволец при проучването на Ряховец: 

"Когато мина още първият ден, въпреки тежката работа, бях изумена от това, което правят. Там не е просто история. Там ти работиш, за да получиш история и това много ми хареса."

Преди три години в крепостта Ряховец край Горна Оряховица беше създадена първата у нас детска археологическа школа, разказва Мая Иванова:

"Децата трябва да бъдат възпитани в своя историзъм, за да могат да имат някакво по-градивно мислене за бъдещето. Това е много важно. Не става въпрос децата да стават археолози, историци. Те просто трябва да имат една основа, едно мислене, което да им помага във всяка една област, в която тръгнат."

Деца и родителите им се събраха в Историческия музей в Горна Оряховица, за да помогнат при почистването на керамичните находки, намерени това лято в крепостта Ряховец. До месец се очаква да бъде готов ДНК-анализът на учени от Харвард на човешкият скелет, открит миналото лято в Ряховец, отбеляза археологът Мая Иванова:

"Все още се работи по детайлния анализ. Имаме първични данни: става ясно, че скелетът е женски, но етническата принадлежност все още се уточнява. Лансирахме идеята, че най-вероятно става въпрос за представител от кумански произход. В Унгария имаме сигурни данни за куманско население, там има проучен некропол. Нашата идея беше да направим сравнение с данните от унгарските обекти. Открихме един нож, който намери паралели в Русия, има голяма вероятност той да е кумански. Жилищата, които миналата година откривахме - леки конструкции, нямаме каменна архитектура, имаме просто подови глинобитни нива, най-вероятно с някаква дървена конструкция нагоре, подобна архитектура също е характерна за куманите..."  

Община Горна Оряховица има намерение да превърне крепостта Ряховец в туристически обект, като кандидатства за финансиране по европейски програми. Първите стъпки са направени с подновяването на разкопките, затварянето на близкото сметище и  предоставянето на крепостта на статут обект с национално значение. Идеята за превръщане на крепостта в притегателно за туристи място включва и изграждане на база за първата в България детска археологическа школа, която трета година работи на Ряховец. 

Наскоро с решение на Общинския съвет Община Горна Оряховица прехвърли безвъзмездно на Министерството на културата собствеността на над 90 декара от крепостта. За да може да се ползва европейски ресурс за развитието на Ряховец от Общината, е нужно тя да получи от държавата правото да я управлява.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна