Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени очакват средната температура на Земята да се покачи с 4-5 градуса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Средната температура на Земята може да се увеличи с 4-5 градуса, дори и ако страните, подписали Парижкото споразумение за килимата, изпълнят ангажиментите, твърди статия на група учени, публикувана в списание PNAS.

Сега средната температура на планетата превишава тази от прединдустриалната епоха и нараства с 0,17 градуса годишно. Парижкото споразумение приема, че повишение на средната температура с 1,5-2 градуса няма да има фатални последици за живота на Земята.

Но според Уил Стивън от Австралийския национален университет затопляне от 2 градуса ще отключи други процеси, които може да доведат до по-голямо покачване на температурите.

Изследователите посочват, че сред тези процеси са топенето на арктическите ледове, разпадането на метанхидрантите на океанското дъно, изчезването на тропическите гори и на горите в Северното полукълбо, както и намаляването на количеството на снеговалежите в този регион.

Учените предполагат, че тези процеси може да станат необратими, когато планетата достигне своя „праг на стрес“, се посочва още в публикацията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!