Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пълно ликвидиране на ядрените оръжия в Северна Корея се обявиха Гутериш и Абе

| обновено на 08.08.18 в 10:41
Антониу Гутериш (вляво) и Шиндзо Абе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Северна Корея трябва да бъде постигнато пълно, проверимо и необратимо ликвидиране на ядрените оръжията. 

Затова се обявиха генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и японският премиер Шиндзо Абе. 

Гутериш, който е в Япония за възпоменателна церемония по повод 73 години от атомната бомбардировка над Нагасаки на 9 август, изрази подкрепата си за продължаващите преговори между Вашингтон и Пхенян:

“Битката за неразпространение на ядрените оръжия е особено важна в момента, за да се постигне ядреното разоръжаване на Северна Корея, и за да се избегне ескалацията на напрежението в Близкия Изток и Иран. Без повече Нагазаки - никога повече Хирушима, без повече Хибакуша, е посланието на ООН“. 

Японският премиер Шиндзо Абе заяви:

“Япония, която е единствената страна, пострадала от ядрени бомби ще работи за осъществяването на свят без ядрени оръжия и ще поема основната роля затова, като работи в тясно сътрудничество с ООН и Международната общност“.

Припомняме, че по-рано съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън заяви, че Северна Корея не е предприела необходимите стъпки към ядрено разоръжаване въпреки споразумението между нейния лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп през юни, цитиран от Ройтерс. 

Също така стана ясно, че Болтън е заявил в интервю за телевизия "Фокс нюз", че американският държавен секретар Майк Помпейо е готов да посети отново Северна Корея за нова среща с Ким.

Болтън е посочил още, че не се обмисля облекчаване на санкциите срещу Пхенян.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна