Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Нагасаки почетоха паметта на загиналите при атомната бомбардировка през 1945-а

| обновено на 09.08.18 в 11:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Парка на мира в японския град Нагасаки се провежда възпоменателна церемония в памет на жертвите на американската атомна бомбардировка през 1945 година. Присъстващите запазиха минута мълчание точно в 11.02 часа – моментът, когато самолетът Б-29 пуска бомбата, наречена "Дебелака". 

Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе прочете декларация с призив за пълно ядрено разоръжаване. Последва обръщение на японския премиер Шиндзо Абе. Във възпоменателните прояви участват представители на близо 80 държави, включително дипломати от САЩ. Тази година на церемониите присъства за първи път генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Според него процесът на ядрено разоръжаване в света се е забавил и страха от ядрена война все още съществува:

"За съжаление след 73 години страхът от ядрена война остава. Пълната елиминация на ядрените оръжия остава най-големия приоритет в разоръжаването на ООН. Тук в Нагасаки призовавам всички страни да се ангажират с ядрено разоръжаване и да преминат към видим напредък в това отношение, а отговорността на държавите с атомни оръжия е най-голяма".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна