Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Променени са правилата за конвоиране: Без окови!

Правилата за конвоиране на задържани лица вече са променени със заповед на началника на Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията" Васил Миладинов. Поводът е предизвикалият обществена реакция случай с отвеждането в болница на отстранения кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева с белезници на ръцете и краката. Затова и Иванчева е напуснала болницата днес без белезници, каза Васил Миладинов на извънреден брифинг:

"Пак с моя заповед има създадена комисия, която изготвя нови правила за конвоиране на лишените от свобода, които ще бъдат утвърдени от министъра на правосъдието. Тези правила, които са издадени навремето, те са свързани с различни бягства на лишени от свобода и за да няма, ако някой избяга – защо е избягал, ако не избяга – защо сме го водили така, затова са били издадени от колегите преди мен. В момента вече се променят, както и законът позволява – има оценка на риска на лишените от свобода и да се прецени как да бъдат конвоирани".

Той обеща до края на седмицата да предложи нов ред за транспортиране на задържани и осъдени, който след това трябва да получи одобрението на министър Цецка Цачева. 

Часове преди изявлението на Миладинов, адвокатът на Десислава Иванчева - Димитър Марковски, обяви, че тя е напуснала болницата без белезници:
"Абсурдно е тази жена, която е 40 килограма с мокри дрехи, да е с пранги на краката. Понеже има някаква притъпена чувствителност, може би, по този въпрос и някак хората са свикнали и приемат това нещо за нормално. Трябва да се вдигне шум по конкретен случай, за да може нещо да се промени за добро".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени