Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 22 август БАН и НИМХ трябва да намерят общо решение дали да се разделят

Метеоролозите изразиха разочарование от проведените разговори

| обновено на 13.08.18 в 12:07
Среща между премиера Бойко Борисов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с представители на НИМХ и на Общото събрание на БАН.
Снимка: БГНЕС

До сряда следващата седмица Българската академия на науките и Националният институт по метеорология и хидрология трябва да намерят общо решение за това дали метеоролозите ще бъдат отделени от Академията.

Това стана ясно след приключилото заседание при премиера Бойко Борисов между представителите на НИМХ, БАН и председателя на Общото събрание на БАН, професор Евелина Славчева. 

Метеоролозите изразиха разочарование от проведените разговори, тъй като са очаквали по-ясен и категоричен отговор от страна на правителството.

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов не вижда проблем БАН да се раздели с Института по метеорология:

“Това, че можем да повлечем крак на други институти, аз не виждам защо трябва да е нещо лошо. Нашата воля би трябвало по някакъв начин да се приема или поне такова е нашето впечатление“.

Председателят на БАН професор Юлиян Ревалски заяви, че изваждането на института от шапката на академията означава, че се прави опит за нейното разделяне:

“Подписахме споразумение в началото на тази година между БАН и МС, в който предложихме бюджета на БАН да се прави по друг начин от следващата година. Такива дейности, не само тази, което е дейността на НИМХ, да бъдат отделени на отделен ред и финансирани“.

Министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта, че желанието на премиера е двете страни все пак да намерят решение до сряда.

“Предполагам, че ще бъдат в посока да се даде по-голяма самостоятелност. Във всички случаи трябва да се даде по-голяма самостоятелност и да се отчита тази обществено възложена функция на НИМХ. От друга страна, ние като правителство в никакъв случай не искаме да бъдем обвинени, че по този начин ще се направи крачка към разделянето на БАН, макар и в частта само на един институт“.

Разговорите се наложиха след няколко протеста на синоптиците. Тяхното недоволство е заради липсата на финансиране на Националния институт по метеорология и хидрология. Според метеоролозите парите се разпределят неравномерно между институтите в Българската академия на науките. 

Миналата седмица директорът на Института по метеорология проф. Христомир Брънзов обяви, че просветното министерство ще преведе извънреден транш от 150 хиляди лева, за да може колегите му да продължат да работят, но тези средства не са достатъчни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна