Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двудневен траур в Генуа заради трагедията със срутилия се мост

Броят на жертвите достигна 25

| обновено на 15.08.18 в 00:54
19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По последни данни жертвите на вчерашната трагедия в Генуа, където се срути мост на магистрала, са 25. От тях 19 вече са разпознати.

По време на инцидента около обед е валял силен дъжд, а върху моста е имало 30-ина леки коли и 3 камиона, които са паднали от над 50 метра височина. По чудо четирима шофьори бяха открити живи, които по щастлива случайност не паднали в бездната.

През изминалата нощ е имало ремонтни дейности, но не е ясно защо централната част се срути. Обсъжда се съдбата на останалите две части от него, защото се издигат над жилищни сгради. От тях са евакуирани 440 души.

По сведение на местни жители, цитирани от TG24COM, мостът е бил ударен от мълния.

Управителят на област Лигурия Джовани Тоти обясни, че откакто съществува този мост, по него се правят подобрения. Обяснено бе, че мостът не е паднал нито заради лошото време, нито заради мълния.

Мостът Моранди, кръстен на прочутия италиански инженер Рикардо Моранди, е част от магистралата, която свързва Генуа с Вентимилия и Франция, като трафикът по него обикновено е интензивен. Съоражението е дълго около километър и двеста метра и се издига на 50 метра над кварталите "Сампиердарена" и "Корниляно" и част от индустриалната зона. Строено е през 60-те години на миналия век и през годините е подобрявано многократно, като последният ремонт е от 2016 година.

Целият автомобилен трафик в района е блокиран, както и железопътното движение, свързано с главния град на област Лигурия.

За издирване на потърпевшите се използват и специално дресирани кучета. Няма да бъдат използвани специализирани екипи от други райони на Италия.

За момента няма официална информация за самоличността и националността на жертвите и пострадалите. Генералното ни консулство в Милано е в непрекъснат контакт с властите в Генуа за евентуални българи, свързани със случилото се. Открита е гореща телефонна линия - 800 640 771, на която български граждани могат да потърсят информация. 

Политически реакции

Премиерът на Италия Джузепе Конте дойде в Генуа и веднага посети мястото на трагедията. По думите му, всички компетентни органи са отговорни за нея. В обръщение по случая президентът на страната Серджо Матарела го определи като "бедствие за Генуа и за Италия, едно страховито и абсурдно нещастие". Според министъра на транспорта Данило Тонинели, отговорност по рутинната поддръжка носи фирмата за магистрална концесия "Аутостраде пер Италия".
Искрени съболезнования към президента и премиера на Италия и чрез тях - към близките и семействата на загиналите и пострадалите, изпратиха държавният глава Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов.
Прокуратурата започна разследване за множествено убийство и създаване на бедствена ситуация. Днес в Италия е национален празник - Успение Богородично, но 15-и и 16-и август в Генуа са обявени за дни на траур.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!