Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Айхан Хайрула показва свои комикси в Ардино

Снимка: Фейсбук

37-годишен български автор на комикси покори с изкуството си Съединените щати и Холандия. Творбите на Айхан Хайрула се радват на голям международен интерес. Той илюстрира още корици на книги и къси разкази, публикувани зад граница. За първи път авторът представи творбите си пред родна публика. Изложбата е подредена в общинския музей в Ардино и ще остане там до септември.

Айхан Хайрула е икономист, завършил е УНСС. Страстта към комиксите дошла от списание "Дъга". Като ученик рисувал и подарявал на приятели. "Не можа да опиша с думи магията на комикса", казва днес авторът. 

Айхан вече е член на секция „Комикси” на Съюза на българските художници. На първата национална изложба на комиксите у нас през 2013 година се представил блестящо. 

Противно на общоприетото схващане, няма възрастови ограничения за четенето на комикси, вярва Хайрула. Илюстрира предимно научна фантастика, а първият комикс, върху който е работил, бил историческа драма. 

Предстои да излезе самостоятелна негова книга в Турция. В Европа интересът към комикса е много голям в Белгия, Англия, Франция и Италия, казва още Айхан Хайрула.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна