Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо повишение на европейските акции при продължаващо възстановяване на турската лира

Европейските борси отвориха на зелена територия в началото на търговията в сряда, тъй като инвеститорите реагират предпазливо позитивно на сигналите за стабилизация на турската лира.

Щатският долар се понижи за кратко рано сутринта под психологическото ниво от 6,0000 турски лири, след което обаче отскочи обратно към нива около 6,1400, но въпреки това лирата поскъпва в рамките на деня с над 3% след вчерашен отскок с близо 8 на сто.

Инвеститорите продължават да следят внимателно турската валутна криза, опасявайки се, че тя може да се разпространи и на останалите развиващи се пазари, както и да окаже негативно влияние върху европейските банки, които разполагат с кредитни експозиции в Турция.

Нервността на капиталовите пазари може да остане високо в резултат на решението на Турция да повиши тарифите за редица американски продукти, като това представлява последна стъпка в ескалацията на напрежението между двете държави.

Решението на турски съд да пусне на свобода задържаните през март двама гръцки войници по обвинение в шпионаж обаче допринася за предпазливото възходящо движение на европейските акции.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,08%, но все още остава с 1% под неговото ниво от началото на годината.

Германският индекс DAX 30 нараства с 0,33%, френският CAC40 - с 0,11%, а британският FTSE100 - с 0,05%.

Частичната стабилизация на турската лира допринася за поскъпване на европейските банкови акции, като акциите на испанската BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.) поскъпват с 0,3%, а на BNP Paribas SA - с 0,2%. Акциите на тези две банки, заедно с UniCredit, бяха подложени на най-силен натиск от продажби в началото на седмицата, след като ЕЦБ изрази притеснения за техните кредитни експозиции в Турция, визирайки драматичната обезценка на турската лира.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна