Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фуат Октай: Това е в отговор на "умишлените атаки" на САЩ спрямо турската икономика

Турция удвои митата на някои вносни американски стоки

Турция удвои митническите тарифи за някои вносни американски стоки, като например за леките автомобили, алкохола и тютюна, мотивирайки се, че това е в отговор на умишлените атаки на САЩ срещу турската икономика.

Този ход идва вследствие на засиленото напрежение между двата важни съюзника в НАТО по отношение на задържането от турските власти на американски пастор и с оглед на други дипломатически въпроси, което пък доведе до солиден срив на турската лира към рекордно ниски нива спрямо щатския долар, предизвиквайки сериозно напрежение както на останалите развиващи се пазари, така и на редица основни борси по цял свят.

Миналия петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е одобрил сериозно увеличаване на и без това високите мита за вноса на алуминий и стомана от Турция, изтъквайки като причина рязката обезценка на лирата.

Чрез указ, публикуван в сряда в официалния държавен вестник на Турция и подписан от президента Реджеп Ердоган, бяха удвоени митата за вноса от САЩ на леки автомобили до 120%, на алкохолните напитки до 140% и на тютюн на листата до 60%. Също така бяга удвоени и тарифите за американски козметични стоки, ориз и въглища.

"Вносните мита бяха увеличени за някои продукти съгласно принципа на реципрочност и в отговор на умишлените атаки на администрацията на САЩ срещу нашата икономика", написа в туитър вицепрезидентът на Турция Фуат Октай, цитиран от Ройтерс.

Ескалиращото напрежение между Вашингтон и Анкара помогна за срив на турската лира в края на миналата и началото на настоящата седмица до рекордни дъна спрямо долара. В даден момент в понеделник турската валута се понижи до рекордно дъно от 7,2400 лири за едни американски долара, обезценявайки се с над 70% само в рамките на настоящата година. Това накара Турската централна банка да предприеме серия мерки за осигуряване на достатъчна парична ликвидност, което оказва известна подкрепа за местната валута и тя успя да приключи търговията във вторник с повишение от 7,3%, връщайки се към нива около 6,3800 лири за долар. Подкрепа за тази стабилизация на турската лира оказа и информации, че в четвъртък финансовият министър Албайрак ще проведе телеконферентна среща с близо 1000 чуждестранни инвеститори от цял свят в опит да ги успокои.

                                                                                                                                  Графика долар/турска лира

Снимка

В началото на търговията в сряда турската лира продължава да възстановява част от позициите си, поскъпвайки с нови около 5% към 6,0300 за един долар, като дори за кратко проби под психологическата бариера от 6,0000 лири въпреки въведените от Турция двойно по-високи мита върху вноса на някои американски стоки.

Решението на турски съд да пусне на свобода задържаните през март двама гръцки войници по обвинение в шпионаж също помогна за днешното поскъпване на лирата. Инвеститорите определят това като стъпка в посока на подобряване на отношенията между Турция и ЕС, но в същото време има продължаваща ескалация на кризата между Турция и САЩ.

Междувременно телевизия CNN предаде, че турски съд е отхвърлил молбата за освобождаване на американския пастор Андрю Брансън. CNN напомня, че адвокатът на Брансън подаде във вторник молба за освобождаването на пастора, като турският Върховен съд все още не се е произнесъл по молбата.

Въпреки настоящата стабилизация на турската лира обаче, продължава да има известни опасения относно кредитните експозиции в Турция на големи европейски банки. Финансовите пазари също така остават загрижени относно силното влияние на турския президент Ердоган върху политиката на иначе независимата централна банка на страната и неговата съпротива срещу повишаването на лихвените ставки като основно средство за справяне с двуцифрената инфлация.

Реджеп Ердоган посочи, че Турция е цел на икономическа война, като той отправи многократни призиви към местното население да продава спестяванията си в долара и еврото, за да поддържат турската лира. Във вторник Ердоган пък каза, че Турция ще бойкотира вноса на електронните продукти, произвеждани в САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна