Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва външна независима проверка за срива на Търговския регистър

Мартин Димитров: ГЕРБ и БСП ще се принудят да излязат на светло и да си признаят, че не искат машинно гласуване

Говорителят на ЦИК: Не сме против машинното гласуване

Снимка: БГНЕС

Целта ни е изборите да станат по-честни, а изборният процес – по-прозрачен. Това заяви в предаването „12+4“ бившият депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той заедно със своя колега Петър Славов внесоха жалба, след която Административният съд в София излезе с решение на 1 август, според което в 6-месечен срок ЦИК трябва да въведе машинното гласуване. От своя страна ЦИК обяви, че ще обжалва това решение на следваща инстанция.

Според него машинното и дистанционното електронно гласуване ще направят изборния процес по-честен и представителен. Той обясни, че такъв вид гласуване ще осигури точно преброяване на резултатите и невъзможност за манипулация. Дистанционното електронно гласуване в допълнение ще осигури възможност на българите в чужбина да участват с ниски разходи в изборния процес. Димитров смята, че машинното гласуване трудно може да бъде „преборено“ с цел манипулация на вота, защото то оставя много следи. Протоколите са дублирани и по електронен път вотът се отчита на централно място и също – броят се хартиени книжа в местата за гласуване, обясни бившият депутат и изтъкна, че по този начин контролът става много по-голям.

„Ситуацията с Търговския регистър е по скоро признак за лошо управление в България, отколкото че електронните услуги сами по себе си не са достатъчно добри“, смята Мартин Димитров.

„Решението на ЦИК да обжалва означава, че ГЕРБ, БСП и ДПС /техните представители в ЦИК/ са решили да има такова обжалване“, коментира Димитров и каза: „Сега ГЕРБ и БСП ще се принудят да излязат на светло и да си признаят, че не искат нито машинно гласуване, нито дистанционно електронно гласуване. Те искат да запазят сегашната порочна избирателна система“.

Според него време за въвеждането на машинно гласуване има, но няма желание от страна на ЦИК. Той добави, че обжалването от страна на ЦИК е опит за протакане. По думите му проблемът е нежеланието на ЦИК да изпълни закона.

В отговор говорителят на ЦИК Александър Андреев каза: „ЦИК не е против машинното гласуване. Ние винаги сме повдигали обаче съпътстващите въпроси, които също изискват решаване. Не е достатъчно само да бъдат осигурени машините. Необходимо е все пак и всички останали въпроси, свързани с тези машини, да бъдат решавани – доставката, складирането, монтирането на съответните машини, персонал, който да може да ги поддържа, да извършва мониторинга на тези машини, одитирането на машините от организация, която да даде сигурност на обществото, че те не могат да бъдат повлияни при гласуването върху правилното отчитане, поддръжката, как ще бъдат заприходени. Всички тези въпроси са свързани с машинното гласуване. Те не трябва да бъдат изключвани. Другият въпрос е дали това гласуване ще може да бъде осигурено за всички избирателни секции. Не всички въпроси са от компетентността на ЦИК“.

Мартин Димитров коментира и проблемите с Търговския регистър: „За нас е важно да има външна независима проверка, която да установи какви са причините за настъпилия срив, кой не си е свършил работата и да му бъде потърсена отговорност. Тази проверка да установи дали Търговския регистър е 100% възстановен в първоначалния си вид, дали липсват данни и дали има подменени данни“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени