Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Вълев: Само една аптека има пълния капацитет да произведе всяко лекарство

Снимка: БГНЕС

Само една аптека има пълния капацитет да произведе практически всяко лекарство. Това заяви в предаването „12+4“ фармацевтът Антон Вълев.

„Лекарства не се приготвят в много аптеки. В България има около 3600 аптеки, от които около 360 имат разрешение за приготвяне на лекарства. Реално около 50 от тях изпълняват тези функции. Към момента само една аптека има пълния капацитет да произведе практически всяко лекарство, което не съществува на пазара в момента. /…/ В лабораторията сме в състояние да приготвим практически безкраен набор от лекарствени продукти, които не съществуват, особен фокус имаме върху малките деца“.

„Слънчевите лъчи, които достигат до нас, са две групи – ултравиолетови лъчи тип А и тип Б, като тип Б ги наричаме лоши. Това са лъчите, които достигат до земята в часовия диапазон между 11 и 15.30 часа за българските географски ширини. Точно в този период е най-добре да не сте на слънце“, обясни той.

„Слънцезащитните продукти също са два вида. Едните покриват само защита от ултравиолетовите лъчи тип А и за тях е изписан техният фактор. За един много ограничен кръг от слънцезащитни продукти се знае, че те могат да защитят и от лъчите тип Б. Само такива продукти може да се използват по обяд“, подчерта Вълев. По думите му в обедните часове не е достатъчно човек да се скрие на сянка, защото дори и там лъчите достигат тялото.

Вълев обясни още, че защитните лосиони за слънце трябва да се нанесат половин час преди излагането на слънце. Според него има някои слънцезащитни средства, които са относително устойчиви на вода, ни няма такива, които са абсолютно водоустойчиви.

Антон Вълев препоръча при стомашно-чревни проблеми или летен грип хората да се посъветват с лекар или фармацевт, преди да използват някакво лекарство. Той добави: „На пазара има достатъчно лекарствени продукти за туширане на такива състояния. Това, което няма, към момента са противопаразитните средства. Все повече наблюдаваме случаи с глисти или друго. Това е повече въпрос на хигиена и обръща въпроса върху това доколко здравните власти осъществяват контрол върху заведенията за хранене“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна