Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за певицата Тинка Сколуфанова

Тинка Сколуфанова и Константин Петков в „Продадена невеста" на Бедржих Сметана
Снимка: Държавна опера - Варна

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" припомняме на нашите слушатели една прекрасна певица и чаровна актриса - Тинка Сколуфанова. Вероятно много варнеци веднага ще си я спомнят - целият ѝ творчески път премина на сцената на Варненската опера. В продължение на 25 години тя държеше лирико-колоратурния  репертоар на театъра. Ще си я припомнят като Виолета, Памина, Маргарита, Розалинда, Гергана, Фиордилиджи, а в последните години от кариерата си и като Манон Леско, Мадам Бътерфлай, Мадалена де Коани, Дездемона, Татяна, както и в ролите от оперите на Парашкев Хаджиев, където тя бе предпочитана изпълнителка - Албена, Зорница от „Луд гидия“, Севина от „Лето 893-то“, Златина от „Рицарят“.

Тинка Сколуфанова се представи в общо 30 роли и бе любимка на Варненската публика. На 8 август 2018 г. се навършват 85 години от нейното рождение. Завършила е Варненското музикално училище като цигуларка. Учила е пеене при Веселина Зафирова, завъшва и Музикалната академия в класа на Мара Маринова-Цибулка. Дебютът ѝ във Варненската опера е с ролята на Марженка от операта „Продадена невеста“ на Бедржих Сметана през 1955 г., а утвърждаването ѝ идва след ролята на Гергана от операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев.


В своя рецензия проф. Венелин Кръстев пише за изявата на Сколуфанова в трудната роля на Фиордилиджи от "Така правят всички жени" на Моцарт: “Ролята на Фиордилиджи е връхно постижение за талантливата артистка Тинка Сколуфанова. Певчески много трудната партия тя преодоля без усилие, с лекота и емоционална непосредственост. В играта ѝ има много нерв и истинско артистично увлечение“.

В Златния фонд на БНР е запазено изказване на певицата от 1981 г., направено след спектакъл с нейно участие на операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини под диригентството на Асен Найденов, а музикалният откъс в рубриката ни е Ария на Фиордилиджи от "Така правят всички жени" на Моцарт. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна