Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашенец от Дъблин през лятото работи като спасител по Черноморието

Снимка: БГНЕС

Иван Жеков живее в Дъблин. Лятото си идва в България и работи като спасител по морето. За този август месец казва, че е тежък, с много жертви: 

"Толкова жертви не е имало по морето. Хората не слушат, самонадеяни. Смятат, че спасителите им свирят за лошо, карат се с нас, а ние сме тук за тяхната безопасност."

От втори август, Илинден, морето обърна и до ден днешен не е успокоено, разказва спасителят: "Има течения, големи вълни. Когато вълната дойде на плиткото, тя не се връща оттам, прави улей, дърпа, затова тук специално на нашия плаж ние правим два коридора, които са безопасни, и къпем хората тук."

С течение на времето човек обиква това море и не може да го замени с нищо друго, признава Иван, който има зад гърба си вече 40 години като спасител:

"Аз живея на брега на Ирландско море. Там температурата на морето е 12-13 градуса. Камъни. Имат си плажове с пясък, но не е това море - българското. Тук като дойдеш, като ти замирише на море, знаеш, че си в България."

Иван Жеков недоумява защо са високи таксите на Българския червен кръст за курсовете да спасители:

"Доста високи такси, за да изкараш курс за спасител. Да вземем едно момченце от Северозападна България, където положението е тежко: откъде да намери 350 лева за курс? После му трябват пари, за да дойде тук, да започне... Откъде да вземе 500-600 лева?"

Целия репортаж чуйте звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна