Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 12-18 август

Алеш Чесен, Том Ливингстън и Лука Страджар


ДВА РЕКОРДА ПО КОМ-ЕМИНЕ

На 12 август колоездачът Илко Илиев завърши скоростното си преминаване на Ком-Емине. Близо 600-километровото трасе по билото на Стара планина му отне 70 часа и 4 минути. Това е с цели 45 минути по-бързо от предишния рекорд, на Борислав Йорданов.

По Ком-Емине, който е най-дългият маркиран пешеходен туристически маршрут в България, беше поставен рекорд и от планинския бегач Божидар Антонов. Той подобри постижението на Кирил Николов-Дизела, който през 2015 г. пробяга трасето за 4 дни 13 часа и 5 минути. Очаква се точното време на Антонов да бъде обявено в началото на септември, на представянето на филма за неговото приключение. За момента се знае само, че по средата на маршрута се е движел с 5 часа преднина, спрямо досегашния рекорд.

Междувременно, Дизела обяви, че няма намерение в близко бъдеще да пробва да си "връща" рекорда. Пред БНР той каза, че за него това би било крачка назад.

"Моето Ком-Емине беше 2014 г., когато не успях да завърша, но научих много за себе си и докъде се простират възможностите ми. Беше изпълнено с емоции (положителни и отрицателни), което никое следващо пробягване надали ще ми донесе. 2015-а беше просто едно продължение, една работа за довършване" – обясни Николов.

В момента той гледа към Е4 - много по-интересен, труден и красив маршрут, както сам казва. Наесен ще се опита да премине 260-километровия български участък, известен като „Петте планини“ - Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка, за 48 часа, с което би разписал рекорд. В началото на месеца подобен опит направи ултрабегачът Андрей Гридин, който, обаче, обяви ден по-късно, че външни фактори са наложили прекратяване на предизвикателството.

На 19 август Дизела ще участва в маратона Пайкс Пийк (Pikes Peak), в Колорадо, САЩ. Трасето е 44 км, а маратонът е кръг от Golden Trail сериите. За българина той ще бъде подготовка за скайрънинг състезанието The Rut, в Монтана, САЩ, което ще се проведе на 1-ви септември. В средата на септември пък е най-важното му състезание – тогава нашият атлет ще мери сили с най-елитните бегачи на Световното първенство по скайрънинг в Шотландия.


СЕВЕРНИЯТ РЪБ НА ЛАТОК 1 - НАЙ-ПОСЛЕ ИЗКАЧЕН

Нова страница в историята на алпинизма беше написана в края на миналата седмица. Британецът Том Ливингстън (Tom Livingstone) и двамата словенци Алеш Чесен (Aleš Česen) и Лука Страджар (Luka Stražar) извършиха първото изкачване на седемхилядния връх Латок 1 в Пакистан от север. Изключително сложният северен ръб, с дължина 2500 м, е наричан свещения Граал в алпинизма. Десетки неуспешни опити бяха направени през последните десетилетия от топ алпинисти от цял свят. Този сезон опит направиха руските алпинисти Александър Гуков и Сергей Глазунов, но Глазунов загина при падане, а Гуков беше спасен с хеликоптер, след като бедства 7 дни на отвесна скала.


НОВ РЕКОРД ПО СЕВЕРНАТА СТЕНА НА ГРАНД ЖОРАС

След няколкогодишни усилени опити швейцарският катерач Дани Арнолд счупи рекорда на своя сънародник, легендарния Ули Щек, за скоростно преминаване по Северната стена на Гранд Жорас във Френските Алпи. Тази седмица беше обявено, че на 27 юли 34-годишният Арнолд е изкатерил без въже маршрута на Касин за 2 часа и 4 минути, със 17 минути по-бързо от покойния вече Ули Щек.


ТРАГЕДИЯ ПОД ВРЪХ КОМУНИЗЪМ

Трима руски алпинисти и двама пилоти загинаха миналата неделя при разбиването на хеликоптер в труднодостъпен район под връх Комунизъм, Таджикистан. Машината превозвала 15 алпинисти от Русия, Беларус и Испания, изкачили най-високия връх в бившия Съветски съюз. Инцидентът станал при аварийно кацане на 4200 м височина. 10 руснаци са били откарани в болница, някои от тях - в особено тежко състояние.


ЯСЕН САВОВ - НОМЕР ЕДНО В ПАРАПЛАНЕРИЗМА У НАС

Ясен Савов спечели националния шампионат по парапланеризъм, който се проведе от 12 до 17 август над Сопот. Едновременно с това състезание, над града се проведе и полският национален шампионат. Савов спечели в отвореното Общо класиране. Българинът е основен фаворит на започващия днес в Сопот кръг от Световното първенство по парапланеризъм, в който участват 125 от най-добрите състезатели от цял свят.


КРИСТИЯН ИВКОВСКИ – НАЙ-ДОБЪР СРЕД БЪЛГАРИТЕ В СЪРФА

Варненецът Кристиян Ивковски отново се доказа като най-добрия български сърфист. 48-годишният състезател спечели две титли на държавното първенство в Бургас - в дисциплините Формула и Фънборд. При девойките първа стана Стефани Митова от София, а при младежите - Николай Тодоров от Бургас.


ГРИДИН ПРОБЯГА 220 КМ

Ултрамаратонецът Андрей Гридин измина близо 220-километровото трасе "Софийски манастири" за 38 часа и 14 минути в края на миналата седмица. Целта му беше да изпробва вече завършеното трасе (с денивелация 7000 метра), по което в средата на септември ще се проведе състезанието по планинско бягане и колоездене "Софийски манастири".


ТРИМА БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖИ НА СВЕТОВНОТО ПО КАТЕРЕНЕ

Близо 700 млади атлети от 43 страни мериха сили на Световното първенство по катерене за юноши и девойки в Москва. Трима български състезатели участваха в него, с треньор Васил Киров. Петър Иванов зае 10-о място в дисциплината боулдър (в групата на 18-19-годишните), Петър Атанасов (при 14-15-годишните) зае 14-о място и показа голям напредък, след като миналата година беше 75-и. Христо Урумов пък се класира на 29-о място в същата възрастова група. В дисциплината скорост класирането на нашите състезатели беше: Петър Иванов - 39-и, Петър Атанасов - 45-и, Христо Урумов - 50-и. В дисциплината трудност Петър Иванов успя да се класира на полуфинала, където остана на 22-ро място. Христо Урумов остана първи под "чертата" за полуфинала и зае 27-о място, а Петър Атанасов стана 35-и.


БЪЛГАРИ ПОБЕДИХА В ТРИТЕ СТАРТА НА ПЕРСЕНК УЛТРА

500 планински бегачи от 19 страни мериха сили в шестото издание на състезанията от Персенк Ултра, чийто маршрут преминава изцяло по планински пътеки и пътища в Родопите. Първият в Трявна Ултра 2017 Росен Русев, от Казанлък победи и по най-дългия маршрут на Перснк Ултра 2018. Той измина разстоянието от 160 км (с положителна денивелация над 7100 м) за 23 часа и 18 минути. При жените води Мая Танева.

По средния маршрут (110 километра, с положителна денивелация от над 4900 м), наречен "Див глиган Ултра", първи се класира Ивайло Хаджиев (с време 14 часа и 42 мин.)– победител в Трявна Ултра през 2016-а и избран същата година за любимец на публиката от обществото на любителите-бегачи. Сред дамите най-бърза по това трасе беше Констанца Иванова, с време 20 часа и 7 мин.

По 50-километровото трасе (с 2170 м денивелация), наречено Орехово Ултра, спечелиха 47-годишният ветеран в бягането Александър Димов (5 часа и 38 мин) и победителката от тазгодишното издание на „Обиколката на Витоша“ Мария Николова (5 часа и 35 мин), която през 2017-а беше обявена за бегач на годината. Антония Григорова – първата жена, пробягала Ком-Емине, остана втора при дамите на Орехово Ултра.

Рубриката можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени