Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи победиха и в трите старта на ултрамаратона Персенк Ултра

4
Мая Танева
Снимка: Личен архив

Росен Русев е победителят по най-дългото трасе в ултрамаратона Персенк Ултра. Той пробяга 160-километровото разстояние (с положителна денивелация над 7100 м) за 23 часа и 18 минути. Русев е от Казанлък и вече две поредни години (2017-а и 2018-а) печели първото място в друг ултрамаратон - Трявна Ултра (141 км).

Пред БНР той разказа, че Персенк Ултра го е затруднил много: "Състезанието определено беше тежко! До 115-ия километър всичко вървеше по мед и масло, след това болка в левия прасец ме накара да намаля скоростта значително, но успях да задържа първото място".

При жените първа в Персенк Ултра финишира 43-годишната Мая Танева, с време 31 часа и 12 мин. Миналата година тя спечели първото място в средното по дължина трасе от състезанията. 

По същия маршрут (110 километра, с положителна денивелация от над 4900 м), наречен "Див глиган Ултра", тази година сред дамите най-бърза беше Констанца Иванова, с време 20 часа и 7 мин. При мъжете първи се класира Ивайло Хаджиев (с време 14 часа и 42 мин.). Той е победител в Трявна Ултра през 2016-а и същата година беше избран за любимец на публиката от обществото на любителите-бегачи. 

В третия старт на Персенк Ултра - 50-километровият маршрут, с 2170 м денивелация, наречен Орехово Ултра, спечелиха 47-годишният ветеран в бягането Александър Димов (5 часа и 38 мин) и Мария Николова (5 часа и 35 мин - с 3 минути по-бърза от първия при мъжете!). Николова победи и в тазгодишното издание на „Обиколката на Витоша“, а през 2017-а беше обявена за бегач на годината. Антония Григорова – първата жена, пробягала Ком-Емине, остана втора при дамите на Орехово Ултра, и финишира 19 минути след победителката.

И за Мария Николова тази година състезанието е било по-тежко. "Имаше малка промяна, спрямо миналата година. Въпреки това, спечелих с личен резултат. Стартирах по-бавно, защото имах проблеми със стомаха. След 10 км се пооправих. Доволна съм! Успях да задържа скорост и дори да ускоря в последната част от състезанието" - сподели Николова.

500 планински бегачи от 19 страни мериха сили в шестото издание на състезанията от Персенк Ултра, чиито маршрути започват и завършват в Асеновград и Орехово (при най-късия), като преминават изцяло по планински пътеки и пътища в Родопите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна