Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроздан Караджов: Индивидуалната оценка е най-положителното в Закона за хората с увреждания

Гроздан Караджов
Снимка: БГНЕС

Най-позитивното във финалния вариант на Закона за хората с увреждания е въвеждането на т.нар. "индивидуална оценка". Това каза в предаването "Преди всички" Гроздан Караджов - бивш депутат на Реформаторския блок и основател на фондация "Светът на Мария", която работи с хора с интелектуални затруднения и семействата им. 
Според него индивидуалната оценка ще позволи хората с увреждания да бъдат подпомагани в развиването на техните умения за разлика от досегашната система на ТЕЛК, която показва "колко процента човекът не е годен да живее".
Конфликтът се състои в това, че "обществото смята, че прави нещо чрез своите политици и извършва необходимите действия за хората с увреждания, а те са принудени да излязат на палатки, за да изкажат "не, ние не получаваме нищо повече от някакви малки средства, които не ни достигат", коментира още Караджов.  По думите му , "във финалните промени, които се направиха в Закона за хората с увреждания, има един огромен хаос". 
Нов административен орган за хората с увреждания под шапката на Министерски съвет не е необходим, обясни Караджов и определи като "изключително негативна тенденция" появата на нови държавни агенции, каквито предложения има. 
Гроздан Караджов е на мнение, че идеята близките на хората с увреждания да бъдат направени техни лични асистенти всъщност  "връща човека с увреждания там, където не му е мястото - при родителите му, които малко или много какво могат да направят с него, освен да го обслужват." Създателят на фондация "Светът на Мария " смята, че хората с увреждания трябва да бъдат обгрижвани от центрове, които да подпомагат развитието на техните умения. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна