Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Зарков: Правителството показа абсолютна неспособност да реагира при кризи

Крум Зарков
Снимка: БГНЕС

"Правителството показа абсолютна неспособност да реагира при кризи". Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Крум Зарков от БСП:

"И в случая с Търговския регистър, и в случая с фалиралата ЗК "Олимпик“ имаше дълго мълчание, объркани послания, неясни отговори, които само задълбочават съмненията за евентуални злоупотреби и в двата случая. Отстраняването на шефовете на агенциите съвсем не спасява правителството от отговорите на въпросите, които ние смятаме да зададем в парламента. В единия случай става дума за една от най-важните електронни бази данни на страната, която възпрепятства целия търговски оборот, а в другия случай става дума за около 200 000 души, които са платили своята застраховка и които в един ден се оказват задължени да платят отново. Това са хора, изкушени от откровено дъмпингови цени на един застраховател, който явно е функционирал като една проста пирамида, т.е. това са бедни хора, които са поискали да платят една застраховка на възможно най-ниската степен и точно те ще бъдат задължени отново да внесат своята вноска и да паркират автомобилите си. Тези въпроси са доста съществени". 

Зарков добави още, че основанията, по които да се отстрани член на Комисията за финансов надзор, са строго определени от закона, но оставката на госпожа Агайн в случая е второстепенен въпрос: 

"Първостепенният въпрос е в какво можем да сме от полза на "изгорелите“. В момента нашето законодателство строго следва европейските директиви, но за самите европейски директиви се констатира, че не са особено адекватни именно в такива случаи. Ние имаме гаранционен и най-вече обезщетителен фонд, който трябва да покрива именно случаите на несъстоятелността на такива фирми, но той сега не може да се задейства, въпреки че тази компания е внасяла средства в него".

Цялото интервю с Крум Зарков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна