Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича крайният срок за решението между БАН и НИМХ за бъдещето на института

Васко Гълъбов: Очакваме да се приеме предложеният от нас вариант за преминаване към МОН

| обновено на 22.08.18 в 09:26
Снимка: БГНЕС

Днес изтича срокът, който премиерът Бойко Борисов даде на Националния институт по метеорология и хидрология и Българската академия на науките, в който те да се споразумеят за финансирането на Института. 

Синоптиците са недоволни от финансирането на работата им и настояват да се отделят от БАН и да преминат под ръководството на Министерството на образованието. Метеоролозите не се съгласиха с предложението на Академията – финансирането на Института да се изчислява по "единни за БАН основни заплати".

Васко Гълъбов от Националния институт по метеорология и хидрология заяви, че не вижда възможност двете страни да преодолеят различията си и от тук нататък от Института разчитат на решението на премиера:

"Има опит за подмяна на исканията ни с абсурдното предложение да бъдем на отделен ред, но не съвсем, т.е. заплатите да продължават да се диктуват от ръководството на БАН, което е абсурдно. Последната среща беше в петък. От понеделник се върнахме на режима на размяна на декларации от страна на БАН и от наша страна. Очакваме да се приеме предложеният от нас вариант за преминаване в Министерството на образованието и науката. Това министерство и до момента ни е принципал. Този институт на практика е създаден като структура към Министерството на просвещението. Това, което очакваме да се случи, е просто да се върнем там".

Цялото интервю с Васко Гълъбов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна