Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Радев: АЕЖ изрази солидарност с журналистката Елена Крумова

Иван Радев
Снимка: БГНЕС

Един инцидент между вече бивш представител на пресслужбата на МС Любомир Методиев и журналиста от вестник "Монитор" Елена Крумова провокира позиция на Асоциацията на европейските журналисти в България в подкрепа на Крумова и същевременно подписка, която журналисти, работещи с Любомир Методиев, събират в негова защита. Става дума за събитие, на което е присъствал премиерът и откъдето има документално разпространени кадри. Журналистката се е почувствала малтретирана или ударена от Любомир Методиев, нещо, което той казва, че е извършил неволно. 

АЕЖ поиска Любомир Методиев да бъде освободен от длъжност. МС реши, че не може да разчита повече на неговите услуги заради усещането, че става дума за репресивност на една правителствена пресслужба към медиите, което не е нейна работа. 

"Еднозначно и ясно е, че АЕЖ трябваше да изрази солидарност и да поиска последствия за случилото се, защото, ако това не се беше случило, един подобен инцидент може да бъде подминат без сериозни последствия". Това посочи в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Иван Радев от АЕЖ и добави:

"Журналистите трудно могат да очакват особено единство, особена подкрепа дори от собствените си началници, когато става въпрос за конфликт между тях и представител на властта. Не искаме да влизаме в дебата дали въпросният представител на пресцентъра е добър или лош човек. Ние никога не сме твърдели, че някой е лош, ние твърдим, че такова действие е недопустимо и трябва да има съответните последствия, защото това е нещо, което се е случило в рамките на изпълнение на служебните му задължения. Всякакви разследвания, всякакви опити за полуизвинения може би са недостатъчни и трябва категорично да се покаже, че е недопустимо да се посяга на журналисти, дори само да се заплашват журналисти. Недопустимо е и насилие или всякаква форма на агресия на публично място от мъж към жена, има и такова измерение този случай".

Цялото интервю с Иван Радев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени