Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селищната могила Юнаците край Пазарджик може да се окаже най-старият град в Европа

Данните от разкопките показват добре развита архитектура и сложно устройство на сградите.
Снимка: БГНЕС

Селищната могила Юнаците край Пазарджик е най-старият град в Европа. Тезата е на доц. Ясен Бояджиев от Националния исторически музей към БАН. 
Най-ранните находки в могилата датират от 5 хиляди години пр.Хр., а животът в селището е просъществувал до Средновековието. За сравнение - в района на реките Тигър и Ефрат, където се развиват едни от най-древните цивилизации, селища с подобна структура се появяват едва 1500 години по-късно.
Доц. Бояджиев разказа в предаването "12+3", че селищната могила има твърде развита архитектура и доста сложна вътрешна уредба на сградите: "Досега се смяташе, че сградите през тази епоха са или едноделни, или най-много двуделни и съвсем просто устроени. Сега откриваме сгради с по няколко помещения, може би с полуетажи и втори етажи само в една част от помещенията. Въобще една много развита архитектура, която, честно казано, дори допреди сто години би направила чест за всяка една сграда".
Досега не е имало данни за подобни полуетажи в самите сгради. Отвън сградите също са били добре устроени. "Явно е било много цивилизовано цялото селище, с много сериозна архитектура", допълни археологът. Разкритите сгради показват доста необичайни подови конструкции, при които кирпичът е използван за по-добра изолация.
По повод 30 години от разкопките на античния градски център Емпорион Пистирос край Ветрен, Пазарджишко Регионалният исторически музей в Септември подготвя международен симпозиум, който ще се състои следващия месец.
Целия репортаж чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени