Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: България не е в крак с времето и не се позиционира добре на глобалната картина

След евроизборите догодина може да се озовем в изцяло нова ситуация с нови играчи и с нова посока на ЕС

Калоян Методиев
Снимка: БГНЕС

Либералният модел, който господстваше досега, отстъпва място на нова политическа динамика в световен мащаб. Това каза политологът доц. Калоян Методиев в предаването "12+3". Динамиката в политическия живот е свързана с пренебрегване на идеологическите съображения в името на по-прагматична цел. Така например отношенията на САЩ с Германия са в една от най-ниските си точки, а между Германия и Русия се наблюдава известно сближаване, поясни Методиев.

"Поне засега светът свърши с този либерален демократичен интервенционализъм, където водещото беше налагането на определени ценности, които да маскират прагматизма. Сега вече имаме чист прагматизъм, което според мен е по-доброто, защото е по-изчистеното, по-ясното и няма това политически коректно говорене, което замъгляваше съзнанието на масите" - смята още политологът.

България не успява добре да се позиционира в глобалната картина

Според Методиев, България не успява добре да се позиционира в глобалната картина. Срещата на премиера Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин според Методиев "свърши с хладнина", а между Борисов и американския държавен глава Доналд Тръмп не се очакват скорошни срещи, което показва, че България не само не е сред значимите фактори на международната сцена, но и отсъства от масата на преговорите:

"Нашето управление не дава сигнали, че може да заведе страната или я води в определена посока. Тук се занимаваме с поредния скандал на седмицата... България в момента е извън това европейско развитие, което наблюдаваме във Вишеград, в Австрия, в Бавария. България не е в крак с времето." 

Австрия, която пое председателството на Съвета на ЕС след България, има много по-сериозни икономически и социални показатели. Тя традиционно има място на държава, свързваща Изтока със Запада още от времето, когато е била империя. Австрия е показателна за този прагматичен подход при взимането на решения, защото има милиардни инвестиции в страната, които са не само от държави като Германия, но и от Китай и Русия, смята още Методиев. Според него причината е, че "Австрия има политически елити, политическа класа, която води страната в определена посока, формулира политики, докато в България това нещо е в абсолютна криза. Имаме едно кризисно управление, криза на идеите, криза на посоката, криза на визията. Занимаваме се със злободневни проблеми."

Предстои консервативна работническа революция в Европа

Методиев не смята, че България е адекватна на ситуацията в Европа. Според него спорът в чуждестранните медии е кой да не бъде на предпоследно място по положителни показатели в ЕС, защото на последното е България. 

Инициативата за създаването на организации, която да обедини крайнодесните и популистки партии на бившия идеолог на Доналд Тръмп - Стив Банън е показателна за новата динамична ситуация в Европа, допълни политологът. Методиев смята, че е напълно вероятно след европейските избори през май догодина, "да се озовем в изцяло нова ситуация с нови играчи, с нова посока на ЕС и ново развитие. И Стив Банън е част от този процес. Накъде ще тръгне той, още не е ясно. Очевидно ще се търси консервативна работническа революция, цитирам Тръмп. Виждате ляво и дясно как се смесват. Ще се търси подобна революция, която вече започна и в Европа."

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени