Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В метеорологичната станция в Сандански работят с морално остаряла техника за минимална заплата

2
Снимка: Кети Тренчева

Напрежението между ръководството на БАН и Института по метеорология и хидрология(НИМХ) продължава и по всичко личи, че разривът в отношенията е необратим. Днес изтича срокът, който премиерът Бойко Борисов даде на двете страни за решаване на проблема.

Как спорът отеква в хидрометеорологичната обсерватория в Сандански, която има 100 годишна история? Настояването НИМХ да напусне БАН е срещнало категоричната подкрепа на работещите в станцията. Вътрешно проучване между специалистите в станцията отпреди две седмици показало че всички единодушно искат отделяне от Академията.

В обсерваторията работят осем служители. Научни работници и специалисти обслужват станцията, която дава най-важната за обществото, държавата и бизнеса информация, свързана с времето. Още 15 наблюдатели работят на терен в десетки населени места. Натовареността е двойна, защото има много работа, а няма хора. Елка Терзийска е синоптик от 25 години. Предстои й пенсиониране, но би останала да работи, защото младите напускат. Коментирайки конфликта между метеоролозите и БАН казва, че търпимостта е достигнала критични стойности.

Разходката из хидрометеорологичната обсерватория би могла да бъде дори част от туристическа обиколка на района - апаратурата и уредите, с които се измерват показателите, са не отречени, а изцяло забранени от световната метеорологична и хидрологична наука. "Положението е наистина нетърпимо по отношение на финансирането на Института - не само като издръжка, но и като оборудване с техника. Работим с тотално остаряла техника, с живачни уреди, които отдавна са излезли от употреба в световните мрежи за измерване на показания на времето", разказва Димитър Хаджиев, който е ръководител на станцията.  И допълва, че "заплащането е под всякаква критика, а всички служители са на и около минималната работна заплата". 

Основната заплата според структурата на БАН за специалист с висше образование е 575 лева. По класификатора на БАН за административен работник заплатата е много по-висока, изтъква с недоумение специалистът. Добавя, че колегите му хидролози със средно образование получават колкото чистачката в БАН: "А те ходят по реки, по станции, измерват, връщат се, обработват данните, предават данните. Когато има високи води по реките - отиват и мерят, с целия риск по време на работа. И това - за минималната работна заплата и около нея."

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна