Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай отговори реципрочно на новите US мита

Жена напуска ресторант в китайския град Гуанчжоу, на който има плакат със съобщение, че цените за американци са 25% по-високи заради започнатата от президента Доналд Тръмп търговска война.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ и Китай разшириха днес своята търговска война, като взаимно си наложиха наказателни мита от 25% върху стоки за $16 млрд. в момент когато техни представители на средно ниво подновиха преговорите във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Така двете най-големи икономики в света вече имат мита върху продукти за общо над $100 милиарда, които си наложиха от началото на юли по принципа „око за око“, като се очакват още такси върху вноса.

Китайското министерство на търговията заяви, ме Вашингтон „остава твърдоглав“ с влизането в сила на последните наказателни мита от днес. И обяви реципрочен отговор.

„Китай ще продължи да взема необходимите контрамерки“, посочи ведомството в кратко съобщение, в което се обявява, че Пекин ще внесе жалба срещу последните мита в Световната търговска организация (СТО).

Президентът Доналд Тръмп заплаши да наложи мита върху почти всички китайски стоки, чийто годишен внос в САЩ е над $500 млрд., ако Пекин не промени практиките си в областта на интелектуалната собственост, програмите за субсидиране на промишлеността и структурата на митата и не започне да купува повече US стоки.

Тъй като сумата е далеч по-голяма от US вноса в Китай, това създава опасения, че Пекин може да прибегне към други ответни мерки – например да затрудни условията на работа на американските фирми в страната или да обезцени още юана, за да подкрепи износителите си.

В администрацията на Тръмп, който инициира търговската война, са разделени по въпроса колко голям натиск да окажат върху Китай. Но изглежда Белият дом вярва, че ще спечели от ситуацията, докато китайската икономика се забавя, а индексите на нейните фондови пазари падат.

„Те няма да се откажат лесно. Естествено ще отвърнат малко… Но накрая ние ще имаме повече патрони от тях. И те го знаят. Имаме много по-силна икономика от тях, това също го знаят“, каза в сряда търговският министър на САЩ Уилбър Рос.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна