Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислав Минеков: Операта заслужава представителен конкурс не по средата на лятото

Велислав Минеков
Снимка: БГНЕС

Гражданското движение за реформи в културата настоява за удължаване на срока на конкурса за директор на Националната опера и балет. Движението адресира свое отворено писмо до министъра на културата Боил Банов. На 18 юли изтече мандатът на настоящия директор на Операта Пламен Карталов, а на 29 юли бе обявен конкурсът. Крайният срок за подаване на кандидатури е 27 август.

В предаването „Преди всички“ проф. Велислав Минеков изложи аргументи за искането, а по отношение дадения по средата на лятото срок, заяви, че това е „най-малкото и смешно, и несериозно“.

„В този период като че ли свикваме на поредица от скандали, които изскачат всеки ден, които ни заливат, и на този фон някакво нещастно конкурсче в Операта за директор не може да бъде забелязано. И можем да го поставим в такъв вариант, че това да бъде конкурс от серията познати ни в миналото конкурси за определен човек или просто имаме човек, за когото трябва да направим конкурс“, коментира Минеков и припомни конкурсите за директор на Националния исторически музей и на Националната галерия "Квадрат 500", където имаше само по една кандидатура.

"Ако правителството има поне някакво чувство за срам, да намери някакви хора от улицата, да ги потърсят по булевард "Дондуков" и да ги помолят да понапишат някаква концепция, поне от кумова срама", допълни той. "Този конкурс заслужава нещо, което е достатъчно представително за подобен институт. Операта е сериозен институт. /.../ Любовта към правителството, премиера и министъра на културата са в основата на всеки един подобен конкурс и това трябва да се прекрати".

Според Минеков сме свидетели на "мизерно отношение" към културата: "Помислете си – колко спортни зали се направиха в България за сметка на нещастната зала "България", която събира една шепа хора от близо почти един век".

Велислав Минеков се позова на европейски практики, според които подобни конкурси, освен че са с международен характер, са предшествани от обществени дискусии и предложения. 

Цялото интервю е в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени