Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Витоша – любим маршрут за свободното време, а за някои – и работно място

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В една далечна неделя на август преди 123 години писателят Алеко Константинов повежда 300 души към витошкия първенец Черни връх. Така полага основите на организираното туристическо движение у нас.
Много са празничните събития в София и на Витоша, с които сега признателните потомци честват Деня на българския туризъм. Мирослав Дачев от Българския туристически съюз (БТС) кани да се включим в тържествата и в спортно-туристическите прояви:





Какво е да си директор на природен парк? Туристите, хора с различни професии, обикновено си представят, че това е идеалната работа: природа, чист въздух, спокойствие! Що се отнася до първите две условия, е вярно. Колкото до спокойствието, директорът на природен парк „Витоша“ Снежана Петрова има своя гледна точка. Дори в този земен рай има доста за вършене. Провеждат се различни международни научни и спортни прояви, „гонят“ се срокове. За професионално спокойствие не остава много време. Когато ландшафтен архитект Снежана Петрова поема предизвикателството на директорския пост, тя вече има близо четвърт век натрупан опит с лесоустройствени и паркоустройствени проекти, била е и технически ръководител в „Паркстрой“.
Откъде тръгва любовта ѝ към Витоша? Нейният баща, който е планински водач, от ранно детство я повежда по планинските пътеки. Разкрива ѝ очарованието на един различен от бетона и асфалта свят. Чуйте разговора със Снежана Петрова, в предаването „А сега накъде?“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна