Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За живота в едно интернационално село

Село Илинденци
Снимка: bg.wikipedia.org

Село Илинденци е в Пиринския край, малко на юг от Сандански и почти на пътя за КПП Кулата… едно от многобройните селища в България, които са със застаряващо население, в което няма училище, няма и лекар. Интересното за Илинденци е това, че е харесано от седем-осем семейства от различни страни за свой дом. Нека хората не се учудват на този факт – там климатът е южен, Пирин планина буквално наднича над прозорците на къщите, имотите не са скъпи (засега), а хората са много дружелюбни. И към това ако допълним, че Илинденци е на пътя от София до Кавала в Гърция и всеки може да ходи и на двете места просто така… става дума за едно малко райско място.
Може би това са комплексните причини няколко семейства от Великобритания, Русия, Естония и Германия да оставят родните си места и да се заселят на едно неизвестно място в една недотам известна държава.
Оказва се, че всички заселници са вече безплатни рекламни агенти на околността… например английските съседи – съпрузите Каръл и Дарел – отдавна живеят в България, заменили са за кратко Илинденци с някакво място около Велико Търново и са се върнали отново тук, в царството на хубавото бяло вино Керацуда.
Руснаците Олга и Алексей Корзун са живели през целия си живот в Москва, но сега се чувстват граждани на с. Илинденци и не го заменят за никакъв град. А естонецът Мрак Олев е проучвал цял месец къде в България да се засели и избрал точно това село, защото установил, че по тези места има природна енергийност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна