Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 хиляди са бежанците от Венецуела, пристигнали в Перу

3
Бежанци от Венецуела на автобусна спирка в колумбийския град Кукута
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 400 хиляди бежанци от Венецуела са пристигнали през Колумбия и Еквадор в Перу, където смятат, че имат най-големи шансове да оцелеят, прогонени от тежката икономическа криза в родината си, предаде Франс прес.

Перу е една от най-бързо растящите икономики в Южна Америка - с прогнозиран близо 5 на сто ръст на брутния вътрешен продукт догодина.
Днес обаче перуанският премиер Сезар Вилануева заяви, че страната му не е подготвена да продължи да поема огромна мигрантска вълна. Солидарността си Лима ще изрази с координирани действия в подкрепа на венецуелците в рамките на международната инициатива, кръстена на столицата на Перу, в която участват всички латиноамерикански държави и Канада.
Венецуела вече четвърта година е в рецесия с двуцифрени годишни сривове на брутния ѝ вътрешен продукт. Според Международния валутен фонд инфлацията тази година се очаква да достигне 1 милион процента.

Засилената емиграция от Венецуела към други страни от Южна Америка ще е тема на двудневен форум, който започва в колумбийската столица Богота. В него участие ще вземат представители на миграционните власти в страната домакин, Перу и Еквадор. За последните 15 месеца влезлите в Колумбия венецуелци, бягащи от лошите икономически условия в родната им страна, са над 1 милион.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна