Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нанков: Задължителни наказания на лица от държавната администрация заради трагедията край Своге

| обновено на 30.08.18 в 18:53
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на АПИ Светослав Глосов бяха на разпит в сградата на Националната следствена служба.
Снимка: БГНЕС

След близо тричасов разпит в Националната следствена служба, регионалният министър Николай Нанков заяви, че задължително трябва да има наказани лица от държавната администрация заради трагедията край Своге, при която загинаха 17 души.

Показания днес дадоха и директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов, както и над 20 души от държавната администрация.

Комуникацията на АПИ и фирма "Трейс" са предоставили на разследващите Нанков и Глосов. Обсъдено е било и кога ще бъдат взети проби от асфалта във връзка с процесуално-следствените действия, за да започне и ремонтирането на проблемния пътен участък. Стана ясно, че тези проби ще бъдат взети утре в 10.00, заради което и движението в района ще бъде затруднено.
Иначе регионалният министър нарече "много интересен факта", че ден след катастрофата фирмата, рехабилитирала пътя край Своге, за която стана ясно, че пет пъти е била призована за това, но не го е направила, е започнала да отстранява нередностите. Той и Глосов отказаха да влязат в спор с представителите на "Трейс" по отношение качеството на ремонта, заданието му и дали е в нормите наличието на варовик в асфалта, като по думите на шефа на АПИ изясняването щяло да е на друго ниво, имайки предвид, че разследването по случая продължава.
Николай Нанков коментира и казаното вчера от премиера, че ще се търси наказателна и политическа отговорност на онези, които са отговорни за инцидента:

"В качеството си на министър, в морален аспект, винаги бих могъл да отговарям, включително и с политическата отговорност. Политическата отговорност невинаги се поема с оставка. Политическата отговорност понякога е в кризисна ситуация да се отреагира правилно, да се предприемат крути действия и за в бъдеще, да се подпомогне максимално разкриването на истината. Споменах още от първия ден, че най-важното в момента е справедливостта. Има органи, които могат да коментират", поясни министър Нанков. 

След разпита си, шефът на АПИ Светослав Глосов уточни, че агенцията не отговаря за критично коментира мантинела на пътя. Била отговорност на община Своге. Оспори и сигнали от местната полиция, че това е място с много катастрофи и трябва да се вземат мерки:

"Това не е участък с концентрация на пътни произшествия".

Но отказа да влезе в спор с „Трейс Груп Холдинг“, откъдето днес реагираха на изнесената от регионалното министерство информация за недопустима съдържание на варовик в асфалта. Според консорциума, ремонтирал пътя, асфалтовите смеси се изпълняват по европейски стандарти, а според българските стандарти влагането на варовикови скални материали е допустимо:

Регионалният министър Николай Нанков репликира “Трейс“:

"Не в участъците за тежко и средно тежко движение, каквато е била спецификацията тук. Трябва да се влагат съвсем други вид материали от тези, които излязоха при лабораторния анализ на Агенция "Пътища и мостове". Това е второкласен път, изпълняван дори по програма "Транзитни пътища", тоест големи натоварвания с най-високо качество на настилката основно в износващия слой". 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени