Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС готов за нулеви мита за коли в търговията със САЩ

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз е готов за премахне митата върху леките автомобилите в търговията със САЩ в предложението си за ново споразумение с Вашингтон, съобщи днес комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, предаде АФП.

„Искаме да свалим нашите мита за колите до нула, всички мита до нула, ако САЩ направят същото“, каза Малмстрьом пред евродепутати на среща в Брюксел.

„Трябва да е реципрочно. Ако това стане, ще е добре за нас от икономическа гледна точна и ще е добре за тях“, каза тя в коментар, който е промяна на предишна позиция.

На среща през юли президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обещаха да работят за ограничено търговско споразумение, което премахва митата, но не и за автомобилния сектор.

Висши представители от двете страни получиха задача да изготвят рамково споразумение в близките седмици. От европейска страна те са водени от Малмстрьом, а американците се ръководят от търговския представител Робърт Лайтхайзър.

„По графика… Очевидно бихме искали да се опитаме да го финализираме в мандата на тази комисия (който приключва през есента на 2019 г.), каза Малмстрьом. Ако то е „ограничено… мисля, че може да бъде направено“, добави тя.

Малмстрьом обаче каза, че каквото и споразумение да бъде постигнато, то ще е далеч от амбициите на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство, преговорите по което спряха, след като протекционистът Тръмп стана президент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна