Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандският депутат Геерт Вилдерс се отказа от идеята си за конкурс за карикатура на пророка Мохамед

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Засилват охраната на посолства в Исламабад заради протест на религиозна основа. По-рано властите в Пакистан изпратиха допълнително войници да пазят посолствата в Исламабад от наближаващите столицата протестиращи, разгневени от намерението на холандския депутат Геерт Вилдерс да организира конкурс за карикатура на пророка Мохамед, предаде ДПА. 

Висш представител на полицията, пожелал да остане неназован, е уточнил, че става дума за около 700 войници, които ще се присъединят към хилядите полицаи и паравоенни, които вече се грижат за сигурността на строго охранявания дипломатически район.

Протестният поход беше организиран от активисти на радикалната партия "Техрик-и-лабаик Пакистан".

Вилдерс, известен с антиислямските си изказвания, съобщи, че е отменил подготвяния от него конкурс за карикатура на пророка Мохамед. Решението е било взето заради заплахите, отправени към него лично, и за да не бъдат излагани на риск други хора. 

В разпространено вчера писмено изявление депутатът посочва, че спира конкурса, за да "избегне риск от жертви на ислямско насилие". Политикът, който от години живее с денонощна охрана заради смъртни заплахи, отправени срещу него заради антиислямската му реторика, казва, че не иска други освен него да бъдат изложени на опасност заради планирания за ноември конкурс. 

Заради конкурса в Пакистан в сряда започна протестно шествие. Във вторник в Хага беше арестуван 26-годишен мъж, обвинен, че в социални мрежи е заплашвал да нападне Вилдерс. Според някои източници мъжът е пакистанец. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени