Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 септември се откриват Националните есенни изложби

„Отвъд повърхността“ – това е мотото на тазгодишното издание на Националните есенни изложби, които се откриват на 1 септември от 18 часа в Балабановата къща.

Повърхността на произведенията на визуалните изкуства се явява пресечна точка не само на различните пространства: на едно видимо „външно“ и едно невидимо „вътрешно“ пространство. Повърхността проектира в себе си следите на различни програми и концепции. Цялата история на изкуството може да се разкаже в сюжетната линия на това какво се случва с и на повърхността на творбата.

В тазгодишното издание участниците са 10. Всяка година държа да има поне едно дебютно участие. В случая това е Явор Костадинов, който представя изложба-живопис. Тази година той завърши специалност „Живопис“ в Националната художествена академия.

Винаги съм се стремяла да каня хора, които са интересен момент в своя творчески път и които ще покажат интересни за публиката изложби, обясни пред Радио Пловдив професор Галина Лардева, артистичен директор на Националните есенни изложби.

Авторите, включени в изданието тази година, са Калоян Илиев – Кикимото, Мартин Трифонов, Атанас Тотляков, Мартин Табаков, Юлиян Табаков, Шевкет Сюнмез, Богдан Александров, Даниел Леков, Моника Роменска и Явор Костадинов.

Цялото интервю с професор Галина Лардева можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени