Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В община Елин Пелин работи програма в подкрепа на раждаемостта

Снимка: АГ болница "Шейново"

Все повече родители в община Елин Пелин се решават да имат трето дете. Вече втора година там действа общинска програма за финансово подпомагане на семействата, за да се стимулира по-висока раждаемост.

Жителите на Елин Пелин са малко над 7400. Градчето е на 20 км от столицата, затова и безработицата клони към нула. Статистиката за демографския прираст обаче е в унисон с националната. Населението застарява, а семействата масово се ограничават до едно дете. Ръководството на общината има визия за справяне с проблема, затова от миналата година влиза в действие специална наредба за насърчаване на раждаемостта чрез система от финансови стимули. 

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов обяснява пред "Хоризонт", че идеята е парите за подпомагане да се дават качествено – по определени критерии за качество на живот, за ценз и липса на данъчни задължения – "Това го правим, за да не отидат парите само в едни групи и да няма ефект от тях".

Наредбата предвижда от 200 лева еднократна помощ при раждане на първо дете до 1500 за трето. Сред въведените критерии са още адресна регистрация в общината поне на единия родител и редовно посещаване на училище от другите деца в семейството. 

Семействата, получили подпомагане от общинския бюджет, вече са няколко десетки. 

Повече информация по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.