Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца с двигателни проблеми плуват в басейн благодарение на специален асансьор

Снимка: БГНЕС

Вече втора година русенецът Илиян Русев - Скури работи с деца с двигателни проблеми, като продължава делото на сина си - треньора по плуване Александър Русев. Рехабилитацията се провежда в плувен басейн.
    

Към оборудването в помощ на малките плувци вече е добавен и портативен лифт, закупен с благотворителна инициатива. В акцията се включва и семейство младоженци, които пожелали парите за цветя на сватбата да се дадат за лифта.

Така децата с детска церебрална парализа влизат по-лесно в басейна. „Това момче, което дойде при мен и каза, че иска да плува, е с ДЦП, но вече не му личи. И сега в момента е и футболист, и плува, и бяга. Майка му и баща му не го оставят. Трябва да спортува“, обяснява Илиян Русев.

"Има огромна промяна. Докато преди си мислех, че единственият спорт, с който ще може да се занимава, е шах, сега вече знам, че ще стане плувец", споделя родител на дете с квадрипареза. Момчето има огромно желание и идва в басейна всеки ден.

Следващата цел пред Скури е изграждането на детски рехабилитационен център, който децата с двигателни проблеми да посещават безплатно. 

Целия репортаж на Ася Пенчева чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна