Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтовници в Идлиб взривяват мостове, очаквайки настъплението на Дамаск

Бежански лагер в северозападната сирийска провинция Идлиб, където се стекоха хора от други райони, върху които режимът в Дамаск си върна контрола.
Снимка: Ройтерс

Бунтовници от провинция Идлиб са взривили два ключови моста в опит да затруднят очакваната правителствена офанзива за връщане на единствената провинция, която не е под контрола на режима в Дамаск, съобщи днес мониторингова организация, цитирана от АФП.

Мостовете над река Оронт свързват райони в съседната провинция Хама, която е под правителствен контрол с бунтовнически територии в Идлиб, посочва базираният във Великобритания Сирийски център на наблюдение на човешките права.

Те са били взривени от ислямистки фракции в Националния освободителен фронт (НОФ), основният алианс в Идлиб, който не е свързан с джихадистите.

Освен тези два моста в равнината Ал Габ в района има и други, като разположението им показва, че могат да бъдат едни от първите мишени при офанзива на правителствените сили..

Режимът в Дамаск съсредоточава войски около Идлиб от седмици, особено в Ал Габ, която някога бе ключова земеделска зона.

Бунтовниците взривили моста, тъй като забелязали засилена активност от страна на режима, включително пристигане на танкове и бронирани машини. Те укрепвали позициите си в очакване на настъплението.

В последните дни правителството в Дамаск и съюзникът му – Русия, засилиха реториката си срещу бунтовническото присъствие в Идлиб, което е доминирано от джихадисткия съюз „Хаят Тахрир аш Шам“, формиран около бившия клон на „Ал Каида“ в Сирия – Фронтът „Ан нусра“.

„Сирийското командване е взело решение на победи Фронта „Ан нусра“ в Идлиб, независимо от саможертвите, които това ще изиска“, заяви вчера сирийският външен министър Уалид Муалем.

В сряда руският му колега Сергей Лавров призова Запада да не пречи на „антитерористичната операция“ в Идлиб, като каза: „Този абсцес трябва да бъде ликвидиран“.

Турция също има сили по северни покрайнини на Идлиб и Анкара, която подкрепа НОФ, се обяви срещу каквато и да е мащабна офанзива, която би създала нова бежанска вълна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна