Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредиха фонд за подпомагане на раждаемостта в родопското село Момчиловци

Снимка: www.momchilovtsifest.bg

В смолянското село Момчиловци учредиха фонд за подпомагане на млади двойки, с който да ги стимулират да останат там. Фондът е учреден от благодетели в памет на техните родители, които са живели там. Кметът на Момчиловци Сийка Суркова разказа за предаването "Преди всички", че все повече млади двойки с деца заживяват в селото. 

Новият проект подпомага двойки, които ще сключат брак и ще се установят в Момчиловци, а също така предвижда парична помощ за всяко новородено дете в селото. Вече има семейства, получили пари от фонда. 

Според Суркова красивата природа, сигурността, която селото предлага, спокойният начин на живот са сред основните причини все повече млади хора и туристи да избират Момчиловци. 

От осем години китайска държавна фирма произвежда кисело мляко за пиене с марката на името на селото, а по думите на кмета ежегодно то е посещавано от над хиляда китайски туристи. Мнозина от тях са изградили чудесни приятелски отношения с местните, разказва още Суркова.

Кметицата допълни, че в края на август приключва и курсът по китайски език. Той се организира за втора поредна година. Обучението се извършва от представители на Института "Конфуций" с подкрепата на Общината. Суркова допълни, че курсът е бил безплатен и е привлякъл интереса дори на чуждестранни медии. 

От 21 до 23 септември в Момчиловци ще се проведе Фестивал на киселото мляко. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени