Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аполония“ на младите

Снимка: apollonia.bg

Така определи тазгодишния 34-ти фестивал на изкуствата „Аполония“ проф. Сава Димитров, член на ръководството на фондация „Аполония“, пред директора на програма „Христо Ботев“ на БНР – Кирил Калев. Разговорът засегна темата за „младите“ и „обновлението“.

По традиция 30% от изпълненията на „Аполония“ са премиери, 30% от изпълнителите - млади, 30% утвърдени звезди и 10% фантазия, посочи проф. Димитров.

Фестивалът бе открит от представителния оркестър на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, като негов солист е 14-годишният Кай Орлинов.

Но не по-малко важен е въпросът за обновлението на пространствените форми, в които протича фестивалът. Повече от 10 години се обсъжда формирането на целогодишен център за култури изяви на остров Кирик край Созопол. Запазеното от урбанизация пространство на острова, сградата на старото морско училище дават прекрасни възможности за това.

Програма „Христо Ботев“, като най-голяма медия за култура в България, ще подкрепи всички инициативи в тази насока, посочи директорът на програмата Кирил Калев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени