Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ: Нужно е ново определение на понятието “обща история“

Премиерът Бойко Борисов се ръкува с основателя на АБВ Георги Първанов на срещата с представители на ръководството на партията в Министерския съвет в София.
Снимка: БГНЕС


От партия АБВ настояват правителството да договори с Македония ново определение на понятието обща история.

След среща с премиера Бойко Борисов основателят на АБВ Георги Първанов посочи мотивите за това искане:

"Нужен е нов документ, нов съвместен документ на София и Скопие, с който да се дефинира понятието "обща история", защото в познатия македонистичен дух ще продължи да се прави такъв прочит - вреден за нас, българите, на тези събития".

"Нашето мнение е, че Илинденското въстание, по своя характер, е Българско", обясни Първанов. Той очаква, ако няма такъв документ, посегателствата върху българската история да продължат, особено след като Скопие се е отказала от античната история по силата на договора с Гърция.
От АБВ са изразили резерви относно името "Илинденска Македония" и притеснения по предложението "Северна Македония". Затова те настояват за дебат, в който да се стигне до общобългарска позиция за определяне на понятието "обща история". От АБВ определят като "неприемливи" последните изказвания на политици в Македония, които пропускали българи като основни участници в Илинденско-преображенското въстание. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна