Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският външен министър Хайко Маас пристига на двудневно работно посещение в Турция

Снимка: БГНЕС

Германският външен министър Хайко Маас пристига на двудневно работно посещение в Турция. Той ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган, с колегата си Мевлют Чавушоглу и с председателя на Меджлиса Бинали Йълдъръм, с които ще обсъждат двустранните отношения,  процесът на присъединяването на Турция към Европейския съюз и регионални въпроси.

Съвместната пресконференция на двамата първи дипломати е насрочена за 19 часа днес в историческия „Анкара палас“. Утре Хайко Маас и Мевлют Чавушоглу ще участват в церемонията по откриване на новата учебна година в Германското училище в Истанбул, което отбелязва 150 години от създаването си.

Визитата на германския външен министър е в навечерието на посещение на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган във федералната република, насрочено за 28 и 29 септември.

Въпреки противоречията между двете страни, които се увеличиха след неуспешния опит за преврат в Турция през юни 2016 г., Берлин оказа политическа подкрепа на Анкара, когато турската лира се срина през август, а Турция освободи задържани германски граждани. Германия е най-големият търговски партньор на Турция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна