Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Безлов: Близо 80% от цигарите, произвеждани в нелегалната фабрика в Карнобат, са за чужди пазари

Близо 80% от цигарите, произвеждани в нелегалните фабрики в Карнобат, са били предназначени за чужди пазари, основно гръцки и румънски, и за Западните Балкани, показват анализите на цигарените консумативи и марките. Това каза в интервю за предаването „12+4“ анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

„Една от стратегиите, които са следвали тези незаконни фабрики, е било да не продават на българския пазар, за да не рискуват“, добави той.

Според анализатора прокуратурата се опитва да докаже неплащане на ДДС.

Безлов припомни, че и фамилията на Ветко Арабаджиев и тази на Миню Стайков са с дълги истории, свързани с разследвания и повдигнати обвинения: „Ако говорим за Стайков, най-ранните случаи са началото на века – 2001 година. Още по време на правителството на Иван Костов имаше две-три операции за нелегален алкохол. Точно изборната година – 2005, когато сегашният премиер беше главен секретар, имаше задържане на нелегален алкохол и обиски на офисите на „Сис Индустрийс“.

„Усещането за неравнопоставеност идва и от последния случай със сина на Арабаджиеви“, коментира Безлов и обясни: „Говорим за 10 млн., а съдът го пусна срещу 20 хиляди лева гаранция, а същевременно говорим за 70 хиляди за бившия кмет на столичния район „Младост“.“

Криминалният журналист Стефан Ташев заяви, че според него има връзка между случаите на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков: „Става дума за т.нар. " ДДС измами" и връзката със „Захарни заводи“ на Арабаджиев и комбинатите за производство на алкохол на Стайков. Това е известна схема за източване на ДДС с внос на нелегален спирт, продажба на алкохол и чистене на данъци“.

Ташев определи като любопитен фактът, че от една седмица семейство Арабаджиеви няма публични изяви: „Самият факт, че те са още в чужбина, а ги издирват с червена бюлетина на Интерпол, показва, че има нещо.“

Мненията на Тихомир Безлов и Стефан Ташев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна